Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Membrii CRD Nord au participat la un atelier de lucru privind fortificarea rolulului lor în procesele de dezvoltare regională

Membrii CRD Nord au participat la un atelier de lucru privind fortificarea rolulului lor în procesele de dezvoltare regională

  imprimare
19.05.2017   207 Accesări   ADR Nord

În perioada 18-19 mai 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Nord, cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL) a organizat un atelier de lucru cu tematica „Fortificarea rolului Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord în procesele de dezvoltare regională”. Scopul evenimentului a fost discutarea și agrearea modalităților de suport pentru fortificarea rolului Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) prin instituționalizarea Comisiilor regional-sectoriale.

Evenimentul a fost deschis de către domnul Ion Bodrug, Directorul Agenției de Dezvoltare Nord care a mulțumit tuturor participanților pentru prezență și interes, exprimându-și încrederea că evenimentul va fi unul util pentru toți. „Astfel de întruniri pot servi drept platforme eficiente pentru a discuta provocările din domeniul dezvoltării regional”, a menționat directorul ADR Nord.

Președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Leucă și-a exprimat mulțumirea pentru organizarea acestui atelier de lucru și a apreciat efortul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenției de Dezvoltare Regională Nord și partenerilor de dezvoltare.

Anatol Usatîi, Viceministru al dezvoltării regionale și construcțiilor: „Pe viitor rolul Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare urmează să crească și aceasta nu este doar o dorință, dar un fapt stipulat și în Legea nouă privind dezvoltarea regională. Mă bucur să văd așa mulți participanți pentru că vocea regiunilor de dezvoltare trebuie să fie mai pronunțată”.

Philipp Johannsen, Directorul de țară GIZ și managerul proiectului MSPL: „Donatorii proiectului sunt cointeresați în creșterea transparenței mai ales în ceea ce privește utilizarea fondurilor. Cred că, Consiliile Regionale pentru Dezvoltare trebuie să exprime în primul rând interesele cetățenilor. Astfel de eveniment reprezintă platforma ideală pentru a asigura comunicarea cu regiunea și promovarea transparenței în gestionarea fondurilor publice”.

Fiecare participant la eveniment a avut posibilitatea să își exprime așteptările de la acest atelier de lucru, fiind exprimat interesul sporit față de rolul Comisiilor regional-sectoriale și beneficiul cetățenilor în urma creării acestora.

Posibilitățile limitate ale CRD Nord pentru luarea deciziilor, nivelul redus de implicare și lipsa motivării în participare, lipsa resurselor financiare pentru dezvoltarea capacităților, conlucrarea insuficientă a Consiliului cu instituțiile la nivel central și local sunt doar unii dintre factorii semnalați periodic de către membrii CRD Nord. În acest context, se urmărește crearea și consolidarea, în cadrul CRD Nord, a unor platforme pentru guvernare sectorială, structuri ce, odată înființate sub forma unor Comisii regionale sectoriale și grupuri de lucru, vor dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor CRD Nord. Viitoarele structuri vor avea drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.

Atelierul de lucru este format din câteva sesiuni, bazate pe implicarea activă a membrilor CRD Nord în discuțiile pe marginea conceptualizării Comisiilor regionale sectoriale, precum și aspectelor funcționale ale acestora. În perioada următoare, unul din rezultatele principale în acest sens va fi selectarea preliminară a membrilor acestor Comisii.

CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de dezvoltare Nord, în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al Regiunii de dezvoltare Nord. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase