115 angajați ai operatorilor care activează în domeniulserviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC) vor participa în perioada octombrie – noimebrie 2016 la trei module de instruire cu privire la exploatarea sistemelor AAC, organizate în cadrul „Programului național de creștere a capacităților operatorilor din domeniul AAC”. La sesiunile de instruire vor participa angajații serviciilor abonați, selectați de Asociația „Moldova Apa-Canal” (AMAC), beneficiari ai proiectelor de dezvoltare regională finanțate din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR) și ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale din Republica Moldova”, reprezentanți ai Ministerelor și Agențiilor Guvernamentale și cei ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR).

Modulele au fost selectate de AMAC și instituționalizate prin intermediul Institutului de Formare Continuă în domeniul serviciilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare din cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM). Primul dintre acestea a fost lansat astăzi, 25 octombrie 2016 la Chișinău și se va axa pe tematica studierii legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniul serviciilor de abonaţi a operatorilor AAC. Al doilea modul (26 octombrie) se va referi la aspectele tehnice în relaţiile cu clienţii, iar al treilea (27 octombrie) la procedura de contractare privind prestarea serviciului public AAC.

În cadrul evenimentului de lansare, Alexandru Muravschi, consultant național superior în domeniul politicii de coordonare a dezvoltării regionale, din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a menționat că: „Suportul GIZ constă în acordarea expertizei metodologice pentru elaborarea programelor și manualelor de studii, instruirea metodelor noi de formare continuă, dezvoltarea calității de predare, formarea de noi formatori și instruirea reprezentanților operatorilor de apă și canalizare bazate pe cele mai bune practici utilizate în țările UE. De asemenea, pentru anii 2017-2018, GIZ va acorda suport pentru elaborarea și implementarea altor 6 module de instruire”.

Iurie Nistor, director executiv al AMAC, a mulțumit GIZ pentru suportul și asistența oferită și a subliniat că: „Sectorul AAC se confruntă cu câteva probleme majore. Unele dintre acestea vor fi discutate și dezbătute pe parcursul acestor instruiri, printre care: cunoașterea legislației din domeniu și aplicarea sau aspectele tehnice în relațiile cu clienții… Or, nu vom putea avea un sistem de aprovizionare cu apă și canalizare modern, dacă nu vom cunoaște detaliile juridice și tehnice ale sectorului”.

Sergiu Calos, director al Institutului de Formare Continuă în domeniul serviciilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare a salutat participanții și a menționat că aceste module de instruire „vor duce la calificarea angajaților prestatorilor de servicii Apă-canal din toată republica. La finalul acestora, fiecare participant va primi diplome de absolvire a acestor cursuri”.

În baza Acordului de Colaborare semnat între GIZ și AMAC în februarie 2015, proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” acordă suport Institutului de Formare Continuă în domeniul serviciilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare pentru membrii AMAC de a oferi instruiri reprezentanților din sectorul AAC în cadrul „Programului Național de Creștere a Capacitaților Operatorilor de Apă și Canalizare”. În 2015 au fost dezvoltate și implementate 6 module de instruire, în urma cărora 308 angajați ai 43 operatori de AAC din Republica Moldova au beneficiat de instruire, fiind totodată certificați de către Institutului de Formare Continuă în domeniul serviciilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).