Un grup de 38 primari din Regiunile de Sud și Centru ale țării au efectuat o vizită de studiu în regiunea de nord a țării în perioada 8-9 decembrie 2016. Aceștia au făcut schimb de experiență cu reprezentanții adiministrațiilor publice locale (APL) din raioanele Florești și Edineț și au vizitat proiectele de succes deservicii publice din sectoarele managementului deșeurilor solide (MDS) și aprovizionarea cu apă și canalizare (AAC) din Regiunea de Nord a țării.

Evenimentul a fost organizat de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Viorel Furdui, președinte CALM: „Întodeauna vrem să mergem peste hotare, în Germania, Polonia, România sau alte țări, ca să preluăm experiența și bunele practici de acolo. Totuși, trebuie să înțelegem că și în Republica Moldova avem proiecte care au fost implementate cu succes. De ce n-am încerca să învățăm unii de la alții în acest sens? Anume din acest considerent am hotărât ca împreună cu MSPL/GIZ și ADR-uri să facilităm astfel de activități”.

Valeriu Ceapă, primarul orașului Florești: „Sper ca experiența noastră să va ajute în implementarea proiectelor de viitor, mai ales în ceea ce privește cele în domeniul managamentului deșeurilor solide. Cel puțin în Florești noi am demostrat că este posibil să fie pus pe roate un serviciu calitativ de management al deșeurilor. Bineînțeles, au fost și provocări, însă acestea au fost depășite”.

Ion Bodrug, director ADR Nord: „Mă bucur foarte mult că datorită suportului GIZ astăzi putem avea o întrunire în cadrul căreia să ne împărțim cu practicile noastre de succes, dar și cu provocările care le-am întâmpinat în implementarea proiectelor. Trebuie să mulțumim și CALM-ului că ne ajută cu facilitarea acestor evenimente… Aici, în Florești, avem probabil primul sau unul din primele cazuri, când 11 primării s-au asociat și au creat o societate pe acțiuni. Și totul, pentru ca să poată fi rezolvată o problemă a comunității: un serviciu calitativ de management al deșeurilor solide”.

De asemenea, în cadrul ședințelor de lucru și întrunirilor s-a discutat despre realizarile și provocările în procesul de regionalizare a serviciilor de management integrat al deşeurilor solide în raionul Floreşti, despre impactul regional și intercomunitar în domeniul serviciilor publice prestate în municipiul Edineț, precum și despre rolul ADR-ului în procesul de regionalizare a serviciilor de MDS. Totodată, consultanții MSPL/GIZ – Denis Parea și Igor Neaga – le-au vorbit reprezentanților administrațiilor publice locale despre prevederile legale din sectorul MDS, despre elementele unui sistem MDS adaptat la condițiile Republicii Moldova, despre pașii concreți în crearea a unui sistem regional MDS, precum și despre opțiunile de plată.

Amintim că prima vizită de acest fel a fost organizată în Regiunea de Sud a țării în perioada 30 noimebrie – 1 decembrie, la care au participat reprezentanții APL-urilor din Regiunea de Nord. În cadrul acesteia s-a pus accent pe procesul de implementare și desfășurare a proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).