La 28 și 30 mai 2019, au fost organizate două ateliere de lucru – în orașele Leova și Florești – cu tematica „Regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare”. La evenimente au participat în total 54 reprezentanți ai operatorilor de apă și canalizare și ai autorităților publice locale din 8 raioane: Edineț, Rîșcani, Drochia, Fălești, Ungheni, Călărași, Leova, Cahul.

Obiectivul acțiunii a fost familiarizarea participanților cu etapele procesului de regionalizare, precum și discutarea documentelor-model, care au fost elaborate de către experții proiectului și au fost puse la dispoziția participanților. Toate documentele au fost actualizate și sunt conforme cu ultimele modificări ale legislației Republicii Moldova.

Modelele de decizii, statute, contracte de delegare a serviciului de apa-canal și alte proiecte de acte au fost discutate în cadrul Atelierelor de lucru. Toate documentele menționate sunt anexe la “Ghidul pentru APL privind regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare”. Participanții sunt liberi să se utilizeze modelele de documente în activitatea lor, cu anumite ajustări pentru a reflecta specificul fiecărei întreprindere.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).