În perioada 25 aprilie – 10 iunie 2016, Academia de Administrare Publică (AAP), cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a organizat trei programe de instruire pentru 95 de reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice (APL) locale de nivelul I şi II. Fiecare curs a durat 10 zile și a avut drept scop dezvoltarea capacităţilor în domeniile de planificare strategică integrată, dezvoltare regională, dezvoltare a leadership-ului în administraţia publică și managementul și elaborarea proiectelor.

Astfel, reprezentanții APL au beneficiat de instruire în procesul de elaborare a planurilor de dezvoltare strategică a comunităţilor, de elaborare şi management a proiectelor locale/regionale, prin acumularea cunoştintelor noi, a schimbului de experienţe şi practicilor de succes. Totodată participanții au avut posibilitatea să evalueze comunităţile din care fac parte, să identifice şi aplice instrumentele ce ţin de planificarea strategică și dezvoltarea comunitară.

Iraida Jitari, primarul localității Sauca, raionul Ocnița: „… mă bucur că am avut posibilitatea să particip la aceste cursuri. În cadrul acestora am aflat foarte multe detalii despre administrarea cu succes a comunităților. Lectorii ne-au prezentat nu doar teorie, dar ne-au arătat cum o putem aplica și în practică, prin diferite exemple referitoare la procesul de scriere a proiectelor, sau planificării activităților”.

Ruslan Socol, șeful secției Administrare Publica, Consiliul Raional Rezina: „Personal particip direct la activitățile de planificare strategică și pregătirea proiectelor spre finanțare. Astfel, aceste cursuri m-au ajutat să-mi sistematizez cunoștințele mele acumulate pe parcursul anilor. Am înțeles că dezvoltarea regională este posibilă doar prin cooperare și colaborare, inclusiv la nivel local”.

Amintim, că astfel de sesiuni de instruire sunt organizate pentru reprezentanții APL de nivel I și II începând cu anul 2012. Seminarele sunt facilitate de către Academia de Administrare Publică din Republica Moldova și susținute de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

De asemenea, menționăm că în 2016, cu suportul GIZ vor fi elaborate și materialele de instruire pentru modulul „Managementul conflictului de interese în procesul de achiziții publice”. Acest modul va fi inclus în cursul existent de „Achiziții publice” organizat de AAP.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).