La 23 iunie 2017, membrii Comitetului Director ai proiectului „Modernizare serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL) s-au întrunit în cea de-a doua ședință de lucru din acest an. La eveniment au participat miniștri din cadrul Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (Nord, Centru, Sud), directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională, conducerea Congresului Administrațiilor Publice Locale (CALM), șefii misiunilor diplomatice partenere ale proiectului MSPL, precum și reprezentanții proiectului MSPL. Ședința a fost prezidată de către Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei și președintele Comitetului Director al MSPL care a dat start ședinței prin a mulțumi partnerilor de dezvoltare pentru suportul acordat.

Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei: „MSPL este un proiect foarte important pentru Republica Moldova. Iar, această ședință este și trebuie să fie folosită drept o platformă pentru a discuta problemele și soluțiile ce țin de domeniul dezvoltării regionale. Astfel, este important ca să discutăm aici nu doar activitățile și rezultatele care le-am avut în prima jumătate a anului 2017, dar și cele care sunt planificate pentru a două jumătate a anului.  Doar astfel, prin dialog și discuții, putem ajunge la rezultatele finale scontate”.

E.S. Ulrike Knotz, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova și co-președintele Comitetului Director al MSPL a menționat că: „Guvernul Republicii Federale Germania a mandatat proiectul GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale” pentru desfășurarea celei de-a doua faze în perioada 2016-2018. Totodată, suntem bucuroși să vă informăm că, în urma ultimelor consultări bilaterale guvernamentale, proiectul MSPLva fi prelungit până la sfârșitul anului 2020. Acest interval de timp va permite atingerea obiectivelor ambițioase ale proiectui, inclusiv viitoarea cofinanțare din partea Uniunii Europene pentru investiții în domeniul Aprovizionării cu Apă și Canalizare, precum și Eficiență Energetică în clădirile publice”.

E.S. Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Suntem bucuroși de faptul, că nivelul de participare al tuturor grupurilor cheie ale părților interesate în cadrul dezvoltării locale și regionale se extinde și crește. Implicarea dinamică și proactivă a organizațiilor societății civile în toate procesele importante ne va ajuta în atingerea obiectivelor noastre. Prin participarea diferitor actori va fi posibilă, în continuare, promovarea dezvoltării regionale în calitate de domeniu de politici transparent și orientat spre cetățeni. Acest lucru este esențial pentru îmbunătățirea nivelului de încredere al cetățenilor față de instituțiile publice – mai ales în acele părți ale țării unde există sentimentul că cețățenii sunt defavorizați și privați de drepturile civile. Or, numai niște cetățeni bine informați și implicați pot servi drept bază pentru o dezvoltare socio-economică amplă și durabilă a regiunilor Moldovei”.

Aneil Singh, Șeful Secţiei Cooperare a Delegaţiei UE în Republica Moldova: „Consolidarea dezvoltării regiunilor Republicii Moldova este un obiectiv important pentru ameliorarea calității vieții cetățenilor din toată țara. UE, Germania și alți parteneri de dezvoltare sprijină acest proiect cu scopul de a îmbunătăți capacitățile administrației regionale și locale de a livra și gestiona investiții concrete în infrastructura publică. Un alt obiectiv, este acela de a pregăti un portofoliu de proiecte viabile. UE este pregătită să investească în continuare și să acorde sprijin implementării concrete a acestor proiecte, de exemplu în domeniile aprovizionării cu apă și eficienței energetice”.

Philipp Johannsen, Director de țară GIZ și managerul proiectului MSPL, a prezentat progresul și principalele provocări ale proiectului pe parcursul perioadei de raportare, precum și activitățile planificate. De asemenea, a informat membrii Comitetului Director despre finalizarea mandatului său în Republica Moldova și a ținut să mulțumească autorităților Republicii Moldova și partenerilor de dezvoltare pentru implicare și rezultatele care au fost atinse pe parcursul ultimilor șapte ani.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Pentru mai multe detalii discutate în cadrul evenimentului puteți accesa prezentarea AICI.