La 27 ianuarie 2017, membrii Comitetului Director ai proiectului „Modernizare serviciilor publice locale din Republica Moldova” (MSPL) s-au întrunit în prima ședință de lucru din acest an.  

La eveniment au participat miniștri din cadrul Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (Nord, Centru, Sud), directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională, conducerea Congresului Administrațiilor Publice Locale (CALM), șefii misiunilor diplomatice partenere ale proiectului MSPL, precum și reprezentanții proiectului MSPL.

Ședința a fost oficial deschisă de către Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei și președintele Comitetului Director al MSPL care a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acorat Republicii Moldova în domeniul Dezvoltării Regionale și a subliniat că: „În contextul ultimelor evoluții în domeniul Dezvoltării Regionale, țin să vă comunic că Parlamentul RM a aprobat în luna octombrie, 2016 Strategia Națională pentru Dezvoltarea  regionala (SNDR)pentru perioada 2016-2020. Acest document strategic este una din strategiile principale pentru Guvernul RM in promovarea agendei de integrare europeana”.

E.S. Ulrike Knotz, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova și co-președintele Comitetului Director al MSPL a menționat că: „O administrație publică locală competentă și responsabilă este esențială pentru societate. Aceste elemente sunt esențiale pentru o politică a cărei obiectiv este de a îmbunătăți viața cetățenilor, a spori încrederea lor și pentru a le oferi o perspectivă realistă acasă – mai degrabă decât în străinătate. Sperăm și credem că proiectul MSPL poate aduce o contribuție importantă  în acest sens – precum și la procesul general de descentralizare și subsidiaritate.”

Fiecare din donatorii proiectului,  E.S. Daniel Ioniță, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;  E.S. Pirkka Tapiola, Ambasador extraordinar și plenipotențiar/Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; E.S. Signe Burgstaller, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Suediei în Republica Moldova; Simone Giger, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în RM, a reiterat disponibilitatea de a oferi suport Guvernului Republicii Moldova. Totodată, partenerii de dezvoltare au pus un accent aparte pe faptul că vor prezenta zero toleranță fenomenului de corupție în procesul de achiziții publice.

În cadrul evenimentului, E.S. Signe Burgstaller a anunțat despre semnarea recentă a unei co-finanțări suplimentare între guvernele Suediei și Germaniei în valoare de 35 de milioane SEK.

Philipp Johannsen, Director de Țară GIZ și managerul proiectului MSPL, a prezentat domeniile de intervenție, progresul și principalele provocări ale proiectului pe parcursul anului 2016, precum și activitățile planificate pentru următoarii trei ani.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României, Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).