Astăzi, 28 ianuarie 2016, la Cahul a fost lansat un proiect care are drept scop aprovizionarea cu apă și canalizare a raionului Cahul. Proiectul este inițiat cu suportul financiar al Băncii Germane KfW.

La evenimentul de lansare a participat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentanții Ambasadei Germaniei la Chișinău, reprezentanții Băncii Germane KfW, reprezentanțí ADR Sud, precum și reprezentanții administrației publice locale și Întreprinderii Municipale „Apă-Canal Cahul”.

În cadrul ședinței de lansare, ministrul Vasile Bîtca a venit cu un cuvânt de mulțumire în adresa Guvernului Germaniei și a Băncii Germane KfW „pentru susținerea și contribuția la dezvoltarea Republicii Moldova, prin realizarea proiectelor de dezvoltare regională. Pentru noi este deosebit de important suportul partenerilor de dezvoltare mai ales în domeniile de apă și canalizare”, a declarat Vasile Bîtca. Totodată, ministrul s-a declarat încrezut că și „acest proiect va fi o colaborare fructuoasă între Republica Federativă Germană și Republica Moldova, și va permite atât utilizarea recunoscutei experiențe, cât și va deschide calea spre realizarea mai multor proiecte comune”.

Potrivit fișei proiectului, proiectul prevede realizarea unui studiu de fezabilitate cu suportul Guvernului Germaniei prin intermediul echipei Băncii Germane KfW. Acest studiu va avea drept scop modernizarea stației de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Cahul, precum și îmbunătățirea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul. Bugetul proiectului este de 800.000 euro.

Amintim că, în luna martie a anului 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Banca Germană KfW au semnat un acord financiar care detaliază serviciile ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului, precum și obligațiile și responsabilitățile părților implicate. Printre acțiunile menționate sunt: elaborarea Studiului de Fezabilitate privind construcția în orașul Cahul a stației de tratare a apei potabile și unei stații de epurare a apelor uzate; analiza oportunității investițiilor capitale din perspectivă socio-economică, financiară și ecologică; actualizarea planurilor existente privind modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și de canalizare din Raionul Cahul; întocmirea unui Master-Plan privind aprovizionarea cu apă și canalizare a Raionului Cahul; și evaluarea structurii organizatorico-juridice a companiilor apă-canal și identificarea masurilor de sprijin pentru asigurarea unui management durabil.