Apaserv, sursă de inspiraţie pentru autorităţile din Cahul

Judeţul Satu Mare a fost vizitat ieri de o importantă delegaţie din Republica Moldova în vederea unui schimb de experienţă în ceea ce priveşte sistemul de apă şi apă uzată

Judeţul Satu Mare a fost vizitat ieri de o importantă delegaţie din Republica Moldova, mai exact din raionul Cahul, în vederea unui schimb de experienţă privind reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare. Evenimentul este organizat de fundaţia GIZ din Germania. Delegaţia, formată din oficiali ai raionului Cahul din Republica Moldova, a fost primită de către conducerea judeţului Satu Mare, care le-a expus omologilor etapele parcurse de judeţul nostru în ceea ce priveşte sistemul de captare, tratare şi distribuţie a apei, respectiv epurarea apelor uzate din judeţul Satu Mare.

Delegaţie numeroasă
Evenimentul de ieri s-a bucurat de o reprezentare puternică a Republicii Moldova. Partea română a fost reprezentată de către preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, directorul Agenţiei de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Satu Mare, Octavian Lazin, respectiv directorul Apaserv Satu Mare, Ioan Leitner. Din delegaţia moldoveană au făcut parte preşedintele raionului Cahul, Avram Micinschi, vicepreşedintele raionului Cahul, Elena Bacalu, primarul oraşului Cahul, Petru Burlacu. Din partea organizatorilor a fost prezent administratorul de proiecte GIZ, Tatiana Bilba.

Sprijin necondiţionat
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dat garanţii că omologii din Republica Moldova se vor putea bucura de toată experienţa pe care judeţul Satu Mare o are în atragerea şi implementarea fondurilor europene. „Aşa cum noi, la vremea noastră, am luat modelul Ungariei în privinţa atragerii de fonduri europene şi a implementării proiectelor europene, ne bucură faptul că putem să împărtăşim experienţa noastră celor din Republica Moldova. Apaserv a fost adoptat de către Consiliul Judeţean tocmai pentru că se ocupă de extinderea reţelelor de apă şi canalizare în tot judeţul, iar acest parteneriat s-a concretizat prin investiţii de circa 100 de milioane de euro în sistemul de apă şi canalizare din judeţul Satu Mare”, a declarat Adrian Ştef. La rândul său, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ţinut să precizeze că: „Ne bucură faptul că noi putem da un astfel de exemplu de succes. Apaserv este o societate puternică şi serioasă şi suntem siguri că poate deveni o sursă de inspiraţie pentru Republica Moldova. Un rol foarte important l-au jucat şi proiectele transfrontaliere, fiindcă astfel am acumulat experienţă din partea partenerilor maghiari. Această colaborare vine în continuarea sprijinului pe care România îl oferă Republicii Moldova pentru a se apropia de Uniunea Europeană”.

Experienţă împărtăşită
Directorul ADI Satu Mare, Octavian Lazin, a realizat o expunere privind paşii urmaţi de România în cadrul proiectelor privind absorbţia fondurilor europene, respectiv implementarea proiectelor. „Paşii urmaţi de ţara noastră au fost foarte dificili. În primul rând, din cauza legislaţiei lacunare au fost înregistrate întârzieri. Mă refer, în special, la Legea achiziţiilor publice, care a prezentat multe ambiguităţi. De exemplu, proiectul privind construirea gropii ecologice judeţene a fost întârziat cu peste un an şi jumătate din cauza contestaţiilor. După atâţia ani, am ajuns în acest moment să pot să spun că am ajuns să avem echipe bune la nivel local care să poată să scrie şi să implementeze proiecte. Satu Mare are termen ca până în 2013 să implementeze sisteme de apă şi canalizare în toate oraşele şi municipiile din judeţ, iar în celelalte localităţi din judeţ până în 2038”, a rezumat Octavian Lazin. Directorul Apaserv Satu Mare, Ioan Leitner, a declarat că invitaţii vor face o serie de vizite în mai multe localităţi din judeţ pentru a se convinge la faţa locului, respectiv în urma discuţiilor cu autorităţile locale, faţă de modul optim de implementare a proiectelor de acest gen.