La 19 martie 2019, a fost organizat un atelier de lucru la care organizațiile societății civile (OSC) au prezentat rezultatele obținute și lecțiile învățate privind implicarea societății civile în implementarea proiectelor de servicii publice. La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor societății civile implicate în implementarea proiectelor de servicii publice, managementul și reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și alte părți interesate de acest subiect.

Christina Otto, Manager de proiect GIZ/MSPL: „Este foarte important să aflăm care a fost experiența, rezultatele și cooperarea la nivel local și regional, inclusiv provocările. Toate acestea ne vor fi de folos în activitatea noastră de viitor în cadrul activității finanțate de Uniunea Europeană pe care am lansat-o cu puțin timp în urmă și care are drept scop abilitatea cetățenilor din Republica Moldova”.

Petru Veveriță, Consultant național superior GIZ/MSPL: „Am început această în luna octombrie 2017, când am selectat trei organizații ale societății civile la nivel regional, cu care am trecut un proces de instruire și schimb de practici. Cele trei organizații, au transmis la rândul lor cunoștințele și practicile către organizațiilor locale și cetățenilor cum se pot aceștia din urmă implica în proiectele de servicii publice în comunitățile beneficiază de implementarea măsurilor investiționale”.

Discuțiile atelierului de lucru s-au concentrat pe câteva tematici, printre care:
•    Rezultatele obținute și lecțiile învățate din procesul de planificare participativ;
•    Rezultatele obținute și lecțiile învățate în monitorizarea achizițiilor;
•    Rezultatele obținute și lecțiile învățate în promovarea și facilitarea cooperării inter-comunale;
•    Rezultatele obținute și lecțiile învățate în informarea și conștientizarea, precum și implicarea cetățenilor prin suportul acordat Comitetelor locale de cetățeni.

Cele trei organizații care au fost responsabile de activitățile privind implicarea societății civile în implementarea proiectelor de servicii publice au fost:
– Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord: Business Consulting Institute (BCI).
– Pentru Regiunea de Dezvoltare Centru: Institutul de Dezvoltare Urbană (IDU).
– Pentru Regiunea de Dezvoltare Sud: IDIS „Viitorul”.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).