Din totalul de 84 de note conceptuale depuse în cadrul  etapei întâi a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, în Regiunea de Dezvoltare Sud, și admise în etapa a II-a, care s-a încheiat ieri, 22 august, la ora 16.00, la sediul ADR Sud, de către specialiștii secției management proiecte au fost recepționate de la aplicanții eligibili din rândul APL I și II 40 de cereri complete de finanțare plus documentația de suport necesară.

Astfel, oficiul secției de profil a devenit, în timpul de față, neîncăpător din cauza mormanului de documente care așteaptă să fie evaluate.

După data de 30 august curent comisia de evaluare se va întruni pentru a desigila pachetele depuse de APL I și II și a evalua foarte minuțios toate cererile de finanțare, în conformitate cu criteriile stabilite inițial.

Potrivit șefului secției management proiecte din cadrul ADR Sud, Eugen Lupașcu, cele mai multe cereri de finanțare a proiectelor au fost înaintate în cadrul Concursului propunerilor de proiecte 2017-2020 de către aplicanți pentru domeniile de intervenție aprovizionare cu apă și sanitație – 15 și infrastructura drumurilor locale și regionale – 9. De domeniul trei managementul deșeurilor solide țin alte 6 cereri complete de finanțare a proiectelor, iar de cel al dezvoltării infrastructurii de afaceri – 5.

În timp ce multitudinea cererilor complete de finanțare care vizează primele două domenii de intervenție denotă necesitatea acută a autorităților publice locale și ale populației de reabilitare a infrastructurii sociale în localitățile din sudul țării, încă prea puțin abordate rămân a fi în continuare, din păcate, inclusiv în cadrul actualului Concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, domeniul sporirii atractivității turistice și cel al eficienței energetice a clădirilor publice.

Astfel, doar pentru patru proiecte ce țin de turism, printre care „Edificarea complexului muzeistic Centrul Vechi” (aplicant Consiliul Raional Cimișlia), „Lunca Prutului” – un nou traseu turistic regional” (aplicant Primăria satului Văleni, raionul Cahul), „Sporirea atractivității turistice prin dezvoltarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat de importanță regională și națională” (aplicant Primăria orașului Cahul) și”Dezvoltarea regională a turismului în sud-estul Republicii Moldova” (aplicant Primăria Ermoclia, raionul Ștefan Vodă), APL-urile din Regiunea Sud au solicitat finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Și doar un singur aplicant – Consiliul Raional Cantemir – intenționează să efectueze, cu suportul mijloacelor financiare din fondul respectiv, reabilitarea termică a clădirii blocului chirurgical al Spitalul Raional Cantemir.

Anterior aplicanții au fost informați și consultați de către specialiștii ADR Sud privind modalitatea completării corecte a cererii de finanțare, anexelor acesteia și procedura de depunere a cererii complete de finanțare, conform instrucțiunii pentru utilizatori și în termenul stabilit.

Amintim că, la ședința ordinară din 16 mai 2016, membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud au decis aprobarea a 84 din 100 de note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională depuse de autoritățile publice locale de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Sud. Cele 84 de note conceptuale au fost admise în etapa a doua a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională ce vor fi implementate în perioada anilor 2017-2020.