La 15 iunie 2017, a avut loc inaugurarea Stației de tratare a apei potabile din orașul Cahul și a Sistemului de canalizare din satul Roșu. Ambele măsuri investiționale au fost implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Primăria orașului Cahul și Primăria satului Roșu, cu suportul Guvernului Republicii Federale a Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La eveniment au participat reprezentanții misiunilor diplomatice în Republica Moldova și parteneri de dezvoltare, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ADR Sud, administrațiile publice locale din orașul Cahul și satului Roșu și ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul: „Este o investiție foarte importantă în primul rând pentru locuitorii raionului Cahul, pentru că ei merită să beneficieze de un serviciu de apă și canalizare calitativ, care este asigurat prin renovarea stației de tratare a apei din Cahul… Și, aceasta s-a adeverit prin faptul că acuma avem apă de calitate, verificată și testată de mai multe instituții. În acest sens vreau să mulțumesc Guvernului Germaniei și tuturor partenerilor de dezvoltare pentru susținerea și suportul financiar cu care am realizat acest lucru”.

Nicolae Savilenco, primarul satului Roșu: „Inaugurarea sistemului de canalizare din satul Roșu este doar primul pas în asigurarea locuitorilor satului Roșu cu serviciile de sanitație. Acum urmează conectarea fiecărei gospodării la aceasta utilitate. Totuși, vreau să mulțumesc tututor celor care pe parcursul atâtor ani ne-au oferit suportul atât financiar, cât și tehnic și, în special Guvernului Germaniei și în general poporului german. Sistemul de canalizare este un beneficiu pozitiv atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor”.

Florian Seitz, șef adjunct al Misiunii diplomatice germane la Chișinău: „Populația Republicii Moldova este grupul țintă al Cooperării Germane pentru dezvoltare. Îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul rural se află la loc de frunte pe agenda noastră. Modernizarea aprovizionării cu apă și canalizare este foarte importantă pentru oameni și pentru sănătatea acestora. Germania, alături de alți parteneri internaționali, a fost și este activă în implementarea proiectelor regionale în Republica Moldova. Aceste proiecte vizează nu doar infrastructura, ci și participarea la planificare, instruiri și alte activități de sensibilizare asupra rolului unei atitudini grijulii față de mediu. Germania în acest sens are și o colaborare strânsă cu partenerii locali și internaționali…”.

Dorin Andros, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor: „Aceste proiecte au început cu o planificare strategică minuționasă, iar cele două obiecte renovate și construite au fost prioritare și importante nu doar din perspectiva sumelor alocate, dar și din perspectiva cifrelor. De exemplu, beneficiari ai serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare vor fi peste 40 mii de locuitori ai raionului Cahul. A fost un efort care a dus la niște beneficii pentru populația din regiune, iar aceasta a fost posibil cu suportul financiar al Guvernului Germaniei. Sperăm ca administrațiile publice locale să poată asigura pe viitor durabilitatea acestor proiecte”.

Reabilitarea Stației de tratare a apei potabile din orașul Cahul și construcția Sistemului de canalizare din satul Roșu sunt părți componente ale proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în raionul Cahul”, implementat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ADR Sud și administrația publică locală a orașului Cahul și satului Roșu.

Lucările de renovare și construcții ale ambelor obiecte s-au desfășurat în perioada septembrie 2015 – decembrie 2016 și au fost susținute financiar de către Guvernul Republicii Federale a Germaniei prin intermediul proiectului MSPL implementat de GIZ. Suma totală a ambelor măsuri investiționale a constituit aproximativ 27 milioane lei.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).