Aleşii locali care au obţinut mandatul pînă în anul 2011 şi deţin şi alte funcţii îşi vor putea păstra posturile. Curtea Constituţională a admis astăzi parţial sesizarea depusă de deputatul Mihai Godea, privind incompatibilităţile statutului alesului local

Curtea a decis că aleşii locali care şi-au obţinut mandatul în 2011, nu cad sub incidenţa legii nr. 168. Potrivit acesteia, angajaţii subdiviziunilor administraţiei publice locale devin incompatibili cu funcţia de ales local, adică de consilier local sau raional.

Potrivit magistraţilor, modificările la Legea privind statutul alesului local vor putea fi aplicate doar în cazul funcţionarilor cu mandate obţinute după publicarea legii.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în baza noilor norme legale, pînă la momentul de faţă au fost primite sesizări din partea Cancelariei de Stat în privinţa a 56 de consilieri locali şi raionali, printre care se numără funcţiile de şef de bibliotecă în sat, acompaniator al corului din sat, director de grădiniţă din sat, director de gimnaziu din sat etc.