O delegație din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în frunte cu Dr. Leo Kreuz, șeful Departamentului pentru Europa de Est la Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și Sonja Schüler, reprezentant BMZ, au vizitat raionul Râșcani în contextul negocierilor guvernamentale moldo-germane pe tema fondurilor pentru asistența tehnică și financiară. La eveniment au participat directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

Cu această ocazie, delegația GIZ din care au făcut parte Holger Neuweger, director de țară GIZ – Ucraina, Belarus și Moldova, Philipp Johannsen, reprezentant rezident GIZ în Moldova, s-a întâlnit cu primarul de Costești, Ivan Pleșca, după care a vizitat satul Duruitoarea Veche, unde ADR Nord, cu sprijin financiar din partea GIZ, a implementat proiectul „Asigurarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Râșcani”. Agenda vizitei în raionul Râșcani a mai inclus o întâlnire cu administrația raionului, administrația ADR Nord, prestatorul de servicii „Apă-Canal” Costești, cetățeni, vizita stației de pompare, precum și a stației de epurare, care va fi renovată.

Menționăm că negocierile moldo-germane vor avea loc pe 22 noiembrie, în aceeași zi delegația va avea și o întâlnire cu ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) implementează proiecte de dezvoltare din numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), alte Ministere Federale, precum şi alte instituții şi organizații internaționale.

Promovarea cooperării între Guvernul Germaniei şi Guvernul Republicii Moldova a început în 1994. De atunci, au fost implementate un şir de proiecte importante de dezvoltare, care au avut drept scop facilitarea procesului de tranziție de la o economie planificată la cea de piață.

În prezent, GIZ implementează 7 proiecte în Republica Moldova: 1) Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova; 2) Dezvoltarea capacităţilor regionale pentru cooperarea trans-frontalieră în Republica Moldova; 3) Modernizarea sectorului agricol în Republica Moldova; 4) Suport pentru Agenţia Proprietăţii Publice; 5) Calificarea maiştrilor de instruire profesională pentru întreprinderi; 6) Proiectul de consiliere pe reforma macroeconomică; 7) Sprijin Guvernului Moldovei în domeniul anticorupţiei, reforma Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a poliţiei şi a datelor cu caracter personal (proiectul MIAPAC).