Proiectul TWINNING are ca scop îmbunătăţirea eficienţei, eficacității şi impactului parteneriatului public-privat şi al sistemului de concesiuni din Republica Moldova, din punct de vedere al structurilor juridice și instituţionale ale autorităților publice centrale inclusiv locale, a capacităţilor de funcţionare şi transparenţă.

„Republica Moldova este deschisă pentru implementarea acestui proiect în domeniul PPP, pentru că este un segment foarte important pentru economia țării. În această ordine de idei vă asigur că veți avea tot suportul necesar și parteneri foarte bine documentați din cadrul agenției” –  a declarat Valeriu Triboi.

De cealaltă parte, membrii grupului de experții au menționat că proiectul se va concentra în principal pe consolidarea și ridicarea capacităților instituționale nu numai a factorilor cheie în promovarea și implementarea conceptului de parteneriatului public-privat cum ar fi Ministerul Economiei și Agenția Proprietății Publice ci și a tuturor autorităților administrației publice centrale.

„Ca lider de proiect, îmi exprim convingerea că împreună cu experții din Slovenia și Cehia vom reuși realizarea contractului în termenii stabiliți” – a declarat Bernhard Müller, reprezentant al Ministerului Federal de Finanțe. „Avem deja experiențe de succes în domeniul parteneriatului public privat pentru alte state, aflate în în perioada de integrare în Uniunea Europeană și sper că vom avea o cooperare bună în acest sens și cu Republica Moldova”.

De menționat că Proiectul TWINNING va fi derulat împreună cu Ministerul Federal de Finanțe și Ministerul Federal al Economiei și Tehnologiilor a Germaniei, selectat în calitate de partener pentru realizarea activităților în baza unui contract semnat la finele lunii noiembrie curent.

Activitățile Agenției Proprietății Publice și a partenerului selectat se vor concentra pe: armonizarea cadrului legislativ şi normativ existent în domeniu PPP și a concesiunilor la standardele UE, îmbunătățirea metodologiei şi standardelor privind implementarea PPP şi concesiunilor, crearea manualelor cu exemple a bunelor practici internationale în domeniu, dezvoltarea unui mediu coerent de implementare și dezvoltare a proiectelor PPP precum  şi transpunerea în practică a tuturor instrumentelor elaborate, prin intermediul seminarelor, conferințe inclusiv prin dezvoltarea a 6 proiecte pilot in diferite sectoare economice cum ar fi agricultura, medicina, transportul, aprovizionare cu apa, managementul deșeurilor.  Proiectul are un buget de 1.100.000 EUR cu o durată de 24 luni de implementare de la semnarea contractului.