Astăzi Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a participat la darea în exploatare a rețelelor de canalizare și a stației de epurare reconstruite în or.Nisporeni.”În prezent, peste 50% din populaţia ţării nu are acces durabil la apă potabilă. Iar dacă vorbim despre canalizare şi despre spaţiul rural, atunci acest procent este cu mult mai mare. Ne apropiem chiar de 90%. Aprovizionarea cu apă şi canalizarea este şi o afacere, este un serviciu public, şi aici trebuie să ne învăţăm să administrăm averea pe care o avem. Şi aici, în Nisporeni, observăm: cu 1 milion de euro s-a reuşit să se pună în funcţiune o staţie de epurare cu o capacitate mult mai mare decât a fost staţia de epurare în perioada sovietică „, a menţionat Gheorghe Şalaru la ceremonia de dare în exploatare a obiectului. 

Acestea au fost proiectate de către ” Boncom Proiect ” SRL,  lucrările de construcție au fost efectuate de către  ” Nisprofcon ” SRL și finanțate de către primăria or.Nisporeni în sumă de 1950 mii lei. Utilajul  a fost procurat și instalat din donații de la Republica Cehă în sumă de circa 1000000  EURO. În proiectul respectiv au fost efectuate lucrări de reparatie capitală la două stații de pompare și reconstrucția stației de epurare.

Lucrările în cadrul proiectului au fost începute în noiembrie  2010  și finisate în iunie  2013. Acesta are ca efect prevenirea infiltrării în apele de suprafață și freatice a detergenților, soluțiilor nocive și altor substanțe chimice, care duc la poluarea în masă a apelor locale și regionale. Dl Jaromir Kvapil, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, prezent la ceremonie, a menționat că prin suportul partenerilor de dezvoltare sînt realizate proiecte ce vizează îmbunătățirea calității apei și accesul la canalizare. Lucrările din Nisporeni sînt aportul poporului ceh pentru diminuarea impactului asupra mediului din zonă şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi sănătate ale cetăţenilor Republicii Moldova.
În ultimul timp construcţia sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă, canalizare şi epurare  în localitățile republicii  iau amploare,  administrațiile publice locale fiind  conștienți de faptul că  asemenea obiecte vor contribui esenţial la ecologizare. „Noi ne-am căpătuit cu un obiectiv extrem de important pentru orașul Nisporeni și satele din împrejurime, care în cîțiva ani vor fi conectate la sistemul de canalizare existent, care începînd cu ziua de astăzi, va devărsa în exterior ape curățate de impurități.” – a punctat Ion Gangan, Primarul de Nisporeni. 

Ministrul  Mediului Gh.Șalaru a specificat că „Economia Republicii Moldova a înregistrat în ultimul deceniu, o creștere palpabilă, însă  insuficientă pentru a soluționa problemele sociale și pentru a eradica  sărăcia. Lipsa apeductului, canalizării, accesul la apă potabilă de calitate  sînt iundice în detrimentul bunăstării cetățeanului. Persistă decalajul nivelului de trai  a oamenilor din țările dezvoltate și cele din regiune. În țara noastră se resimte o polarizare economică extrem de pronunțată, una din cauzele acestei situații fiind dezvoltarea economică lentă. Pentru a diminua dezechilibrul și a asigura dezvoltarea economică durabilă a țării noastre, Ministerul Mediului susține întru totul  propunerile de salvagardare a domeniilor cu probleme și invstițiile în ecologie, care facilitează  dezvoltarea echilibrată în Republica Moldova, inclusiv grija pentru cetățean”.

Notă informativă
Canalizarea or. Nisporeni:
– Costul lucrărilor de proiectare – 1279445 lei
– Costul lucrărilor: total 4 etape – 34708,90 mii lei prevede 4 etape de construcţie a reţelelor de canalizare cu lungimea de 41345m şi construcţia a două staţii de pompare.
-Finanţator: este înaintat la ADR Centru
-Perioada de implementare 2013 – 2016
Reconstrucţia staţiei de epurare şi reţelelor de canalizare
– Costul lucrărilor – 1197,095 mii lei + 478000 = 1675,095 mii lei
– Valorificat – 1197,095 mii lei
– Finanțarea – bugetul local + 200000 lei – bugetul de stat
– Utilajul tehnologic – „Boncom”
-Finanțarea (Ambasada Cehiei) – 1 050 420 euro
Staţiile de pompare (reconstrucţia) 2 buc.

– Costul lucrărilor – 328464 lei (valorificat)
– Finanțarea – bugetul local