La 30 octombrie 2015, a fost organizată recepția la terminarea lucrărilor a sub-proiectului „Sistemul solar de pregătire ACM pentru necesitatea IMSP Spitalul raional Orhei” în cadrul etapei II a proiectului-pilot „Creșterea eficienței energetice la spitalul regional Orhei”. Acesta este un proiect implementat la cheie, pentru blocul Chirurgie al Spitalulului raional din orașul Orhei.

Astfel, în cadrul etapei a II a proiectului, sistemul solar a fost conectat la sistemul existent de furnizare a energiei termice. Pentru blocul chirurgical, sistemul de producere a apei calde menajere va funcționa ținând cont de următoarele surse de căldură:
1)    Sistemul de colectare solare;
2)    Energia termică livrată de sistemul de încălzire centralizat (disponibilă doar în perioada sistemului de încălzire);
3)    Energia electrică (serpantinele din rezervoarele existente de apă).

La evenimentul de recepție au participat reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, ai Consiliului raional Orhei, angajații Spitalului raional Orhei, responsabilii de proiect și antreprenorii care au executat lucrările.

Proiectul „Creșterea eficienței energetice la spitalul regional Orhei” a început încă în anul 2012. Obiectivul general al acestuia fiind sporirea eficienței energetice a spitalului. Prima etapă în cadrul acestui proiect de dezvoltare regională a fost finalizată în primăvara anului 2015, iar etapa a II-a aproiectului la 6 august a.c și a fost finalizată la sfârșitul lunii octombrie 2015.

Proiectul-pilot „Creșterea eficienței energetice a spitalului regional Orhei” este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar suma investițiilor în măsurile de eficiență energetică au fost de 6278,30 mii lei pentru etapa I și 10657,80 mii lei preconizați pentru realizarea etapei II în cadrul proiectului.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.