Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a avut o întrevedere cu rezidentul coordonator al Organizației Națiunilor Unite (ONU) şi reprezentant permanent în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Dafina Gercheva. 

Oficialii au discutat despre agenda de cooperare, continuarea proiectelor inițiate și dezvoltarea noilor parteneriate în special în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice.

În context, părțile au convenit asupra  extinderii Proiectului Energie și Biomasă, a proiectului ESCO Moldova, precum și o mai strânsă colaborare la diferite niveluri, astfel ca potențialul energetic regenerabil în localitățile din țară să fie valorificat maximal. Octavian Calmîc a menționat că promovarea eficienței energetice este o activitate strategică pentru Republica Moldova și pentru a îmbunătăți acest sector vor fi inițiate un șir de acțiuni, care vor pune în condiții egale utilizatorii de gaz și cei de energie regenerabilă.

De cealaltă parte, Dafina Gherceva a menționat că ONU va susține în continuare proiectele inițiate, scopul final fiind  sporirea cu 15% a potențialul utilizării energiei regenerabile în clădirile publice. „Energia din biomasă va asigura în viitor securitatea energetică a Republicii Moldova, astfel ca acesta să nu fie dependentă de factori externi”, a adăugat oficialul.

Spre finalul discuției, rezidentul Coordonator ONU în Moldova a mulțumit Ministerului Economiei pentru deschidere, menționând impactul proiectelor comune precum „Antreprenoriat inovativ pentru angajarea durabilă în câmpul muncii (SYSLAB)”, „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local (LED)” ș.a.