Guvernul Germaniei a alocat circa 150 de mii de euro pentru renovarea Spitalului regional Orhei şi a Grădiniţei din satul Puţintei, raionul Orhei, a anunţat astăzi Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Carsten Wilms, şef-adjunct al misiunii diplomatice, a precizat astăzi, în cadrul unei vizite la Orhei, că banii au fost transferaţi sub formă de grant, printr-un concurs, la care au participat propuneri de proiecte din toată republica. 105 mii de euro au fost viraţi pentru modernizarea Spitalului regional Orhei, iar alte 40 de mii de euro – pentru reconstrucţia Grădiniţei de la Puţintei.

Constantin Enciu, consultant al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei /GIZ/, a relevat că din banii alocaţi pentru spital s-au cheltuit pentru schimbarea ferestrelor şi a uşilor externe ale maternităţii. Pînă la sfîrşitul anului, urmează a fi instalate contoare de apă, energie electrică şi termică la fiecare secţie a spitalului, ceea ce va permite o economie de 30 la sută a mijloacelor financiare ale spitalului. În prezent, Spitalul Orhei are contoare doar în blocul central al instituţiei. Acest proiect a demarat în anul 2010.

Elena Soboleva, primarul satului Puţintei, a specificat că 40 de mii de euro, viraţi timp de patru ani de Guvernul Germaniei pentru Grădiniţa de la Puţintei, au fost cheltuiţi pentru reparaţia acoperişului, instalarea încălzirii autonome, procurarea unui nou mobilier, pentru instalaţii sanitare noi etc.

Ambasada Germaniei alocă anual circa 80 de mii de euro pentru derularea unor proiecte sociale. Banii sînt viraţi pentru finanţarea a 5-10 proiecte. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor în anul viitor este 31 ianuarie 2013.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, în cadrul vizitei sale la Chişinău, din 22 august, că în anul 2012 Germania a alocat de trei ori mai mulţi bani pentru Republica Moldova, în comparaţie cu situaţia din anii precedenţi. Cele 15 milioane de euro din anul curent sînt destinate pentru proiecte sociale, de dezvoltare regională şi servicii comunale.