Un grup de funcţionari ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, ai Academiei de Administrare Publică şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor au efectuat recent o vizită de studiu în Germania, în cadrul căreia au participat la un program de formare în domeniul regionalizării serviciilor publice locale.

Tematica programului de studiu a experienţei germanilor a fost „Dezvoltarea regională prin cooperarea intercomunitară: cadru conceptual şi practici de succes”, acesta fiind gestionat de către Centrul de Competenţă pentru Dezvoltarea Capacităţii Umane (HCD) Europa, Caucaz şi Asia Centrală, o structură de dezvoltare a capacităţilor GIZ.

Delegația din Moldova a studiat organizarea administrativă a teritoriului Germaniei. S-a discutat despre mecanismul de cooperare a administrațiilor în scopul implementării proiectelor durabile. Au fost analizate documente strategice în dezvoltarea regională, inclusiv Planul de organizare spațială a Germaniei pentru anii 2007-2013.

Moldovenii au efectuat o vizită la Asociația de valorificare a deșeurilor din Zweckverband, Bavaria, unde au observat procesul de livrare, depozitare și incinerare a deșeurilor. Această vizită le-a oferit posibilitatea de a prelua experiența vastă a Germaniei în dezvoltarea locală și regională, precum și modele relevante de formare și dezvoltare a parteneriatelor intercomunitare.

Potrivit Sofiei Cazacu, specialist în comunicare la ADR Sud, vizitele realizate în Germania, în special în regiunea Bavaria, au fost destul de relevante, consolidând cunoștințele membrilor delegaţiei moldoveneşti la capitolul administrarea sistemului de deșeuri, apă și canalizare, administrație locală și regională.

Şi ceilalţi membri ai delegației au confirmat că experiența Germaniei în dezvoltarea regională poate fi adaptată situației existente din Republica Moldova, inclusiv managementul regional, în cadrul căruia agenţiile de dezvoltare regională joacă un rol important în ceea ce priveşte  facilitarea și atragerea actorilor și potențialilor finanțatori.

Vizita de studiu face parte din activităţile proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), proiect care susţine administraţiile publice locale în extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale: aprovizionarea cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide şi eficienţa energetică.