Chiar dacă e plină vară, instituțiile publice – școlile, grădinițele, spitalele – se pregătesc de pe acum de sezonul rece. Și cum gospodarul bun își pregătește sania de cu vară, tot așa managerii de instituții sunt preocupați dinainte de achiziționarea lemnelor, cărbunelui, a brichetelor, peletelor etc.

Procedura de achiziții a devenit deja, se pare, un exercițiu însușit de primari, directori. Însă, dat fiind faptul că legislația în domeniu a suferit recent unele modificări, conducătorii de instituții care au trecut la încălzirea pe bază de biocombustibil își fac temele de acasă învățând pas cu pas noile prevederi.

În ajutor celor care gestionează cazane pe bază de biomasă le vine proiectul Energie și Biomasă, lansând „Ghidul  în achiziții publice de biocombustibil”.  Manualul operațional, destinat  autorităților publice care utilizează sisteme de încălzire pe bază de biomasă, a fost livrat recent către utilizatori, la Cimișlia, în cadrul unui workshop desfășurat cu suportul Direcției economie și atragerea investițiilor a Consiliului Raional Cimișlia.

Ghidul este adresat autorităților publice care utilizează sisteme de încălzire pe bază de biomasă, precum și operatorilor economici-producători și furnizori de biocombustibil, în calitate de ofertanți în cadrul procedurilor de achiziție publică.

Potrivit Ecaterinei Meaun, expert în achiziții publice și consultant în cadrul proiectului Energie și Biomasă , Legea Nr. 131 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice a intrat în vigoare la data 01.05.2016, tocmai de aceea obiectivul prezentului ghid este facilitarea interpretării și înțelegerii noilor prevederi ale achizițiilor publice, adaptate la necesitatea de achiziționare a biocombustibilului.

Ghidul conține descrierea acelor proceduri de achiziție, care pot fi utilizate pentru achiziția de biocombustibil, respectiv, praguri valorice, descrierea elementelor documentației de atribuire, dosarului de achiziții; criterii de evaluare a ofertelor. O atenție deosebită este acordată metodei de achiziție prin acord-cadru, precum și criteriului de evaluare a ofertelor în baza parametrilor biocombustibilului.

Ținând cont de aceste momente, participanții la training au studiat pas cu pas, asistați de expert, metodele și mecanismul desfășurării unei achiziții publice, inclusiv care sunt avantajele asocierii în scopul achiziției de biocombustibil, care sunt componentele unei invitații la achiziție publică, elementele unui caiet de sarcini de achiziție a unui biocombustibil și ale contractului de achiziție etc.

Ghidul este structurat pe capitole distincte, fiecare fiind structurat pe enumerarea pașilor concreți și a elementelor principale operaționale, astfel încât utilizarea ghidului să fie una facilă și utilizatorul să găsească exact informația care-l interesează.