Grădiniţa din satul Cazaclia a implementat un proiect european pentru încălzirea cu biomasă a instituţiei. Astfel va economisi câte 40 de mii de lei la factura pentru căldură, relatează Mesager.
„Dacă în anul 2014 noi am achitat pentru sezonul de încălzire 112 mii de lei, pentru anul 2015 am cheltuit 140 de mii de lei. După modelul altor localităţi am decis să realizăm un proiect de instalare a cazanelor pe bază de biomasă”, susţine Eugenia Calciu, directoarea grădiniţei.

„Până acum grădiniţa se încălzea cu gaz, din acest motiv exista un nivel scăzut de eficienţă. Am decis să instalăm cazane pe biomasă, astfel încât să nu fie afectat procesul de educaţie, iar numărul de copii să fie constant”, a declarat Tudor Cecal, viceprimarul satului Cazaclia.

Combustibilul pentru cazane va fi cumpărat de la producătorii locali. Mai mult, experţii în domeniul eficienţei energetice susţin că extinderea acestui proiect este o soluţie bună pentru a face economii.

„Încălzirea pe bază de biomasă este una dintre tendinţele ce sunt prezente în Republica Moldova. Cu câţiva ani în urmă însă aveam o atitudine sceptică faţă de acest lucru. La această grădiniţă iniţial au fost schimbate geamurile pe altele mult mai energo-eficiente şi pe un sistem de încălzire mult mai eficient, din punct de vedere energetic”, afirmă Oleg Stiopca, consultant în energetică.

Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova” este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.