Guvernul Federal German este dispus să aloce circa 3,6 mln euro pentru proiectele de dezvoltare regională ce urmează a fi valorificați pînă la finele anului 2012 și 10 milioane euro pentru suplinirea Fondului Național de Dezvoltare Regională întru realizare proiectelor investiționale în domeniul modernizării serviciilor publice locale în Republica Moldova în perioada 2013-2014.

Astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor oficiali din Moldova și Germania au discutat despre desfășurarea proiectului „Modernizarea serviciilor comunale în Republica Moldova”, proiect implementat de MDRC cu suportul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În cadrul discuțiilor s-a menționat  importanța parteneriatului Moldova-Germania în îmbunătăţirea condiţiilor de furnizare de servicii publice locale în satele Republicii Moldova, precum și s-au nominalizat principalele acțiuni ce vor fi desfășurate în continuare în cadrul proiectului.

Totodată, părțile au discutat posibilitatea și procedura alocării celor 13,6 mln euro, potențialele condiții și perioada de negociere. Astfel, părțile au stabilit că pentru valorificare resurselor va fi mandatată Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ).  Suplimentar, în cadrul discuției s-a menționat ca în luna noiembrie curent, la Chișinău, vor avea loc negocierile guvernamentale între Republica Moldova și Germania și se vor discuta condițiile pe care trebuie să le îndeplinească țara noastră pentru a putea beneficia de acești bani. De asemenea, oaspeții au solicitat reprezentanților MDRC detalii despre procesul de activitate în cadrul ministerului, cooperarea cu membrii Consiliilor de Dezvoltare Regională, controlul intern privind implementarea proiectelor și bineînțeles cadrul legal ce reglementează domeniul vizat în țara noastră.

Alexandru Beșliu consilierul ministrului, Valerian Bînzari directorul Direcției generale dezvoltare regională și Svetlana Rogov șefa Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor au pus la dispoziția oaspeților informația amplă privind Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR), procesul de actualizare a Strategiilor Regionale, selectarea proiectelor în urma Apelului de propuneri de proiecte, precum și au vorbit despre problemele din domeniu. De asemenea, Valerian Bînzari a menționat că actualmente MDRC lucrează la elaborarea unei noi SNDR  pentru perioada 2013-2020, ce va avea două perioade de implementare (2013-2015 și 2016-2020) și presupune schimbarea metodei de selectare a proiectelor finanțate din FNDR și îmbunătățirea strategiei la nivel național.

Totodată, Svetlana Rogov a remarcat că în scopul identificării, formulării, coordonării priorităţilor de asistenţă externă pentru sector, inclusiv propunerilor de proiecte, şi asigurării monitorizării proiectelor şi programelor de asistenţă externă a Ministerului, a fost creat Consiliul de coordonare a asistenţei externe în domeniul dezvoltării regionale şi construcţiilor, în componența căruia se regăsesc reprezentanți a mai multor instituții guvernamentale și neguvernamentale, inclusiv partenerii de dezvoltare. De asemenea, Svetlana Rogov a adăugat că pînă la procesul de implementare proiectele parcurg un mecanism riguros de control la nivel, intern și național.

În contextul cooperării eficiente cu partenerii de dezvoltare, Alexandru Beșliu a mulțumit reprezentanților GIZ pentru suportul acordat, inclusiv suportul acordat pentru dezvoltarea capacităților profesionale în domeniu a specialiștilor MDRC, precum și a nominalizat prioritățile ministeriale în domeniul dezvoltării regionle.

La rîndul lor Sonja Schuler reprezentantul Guvernului Federal German, din cadrul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, responsabilă de cooperarea cu Republic Moldova,  Philipp Johannsen reprezentantul GIZ, Holger Neuweger director de țară GIZ, responsabil de proiectele desfășurate în Ucraina, Belarus  și Moldova au mulțumit pentru informația amplă și detaliată prezentată de reprezentanții MDRC și au comunicat că obiectivul vizitei a fost atins, altfel că, au efectuat un schimb de opinii eficient cu partenerii din Republica Moldova și vor reveni în luna noiembrie pentru a stabili procesul de alocare a suportului financiar menționat. Totodată, oaspeții au mai concretizat că acest suport financiar este un rezultat al vizitei înalților oficiali germani în țara noastră: Cancelarul german Angela Merkel și Dirk Niebel ministrul federal german al cooperării economice și dezvoltării.