În Republica Moldova, începând cu luna decembrie a acestui an, va fi permisă incinerarea deșeurilor. Guvernul intenționează să modifice legislația în acest sens, propunându-și să elaboreze, în scurt timp, un regulament care va reglementa această activitate. Deși, până în prezent, Legea privind deșeurile interzicea incinerarea și coincinerarea deșeurilor de orice proveniență, cu excepția celor rezultate din activitatea medicală, legea nu era respectată, iar agenții economici obișnuiau să scape de deșeuri dându-le foc.

 „Proiectul de lege propus spre modificare intră în vigoare în decembrie 2017. Am dat start acestor modificări pentru că la moment legislația Republicii Moldova nu prevede cerințe față de incinerare și coincinerare, iar potrivit articolul 17 incinerarea este interzisă, cu excepția deșeurilor medicale. Odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări, vor fi elaborate niște reglementări privind procesul de incinerare”, explică Svetlana Bolocan, șefa Direcției politici de management a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Coincinerarea reprezintă procesul de ardere a unei părți a deșeurilor împreună cu un combustibil tradițional, de exemplu, păcura, gazul sau cărbune. Astfel, îmbinându-se aceste elemente, se obține eliminarea deșeurilor și generarea de energie.

Potrivit modificărilor la lege, pe teritoriul Republicii Moldova vor putea fi amplasate instalații de incinerare și coincinerare a deșeurilor, iar activitatea acestora va fi strict supravegheată de autorități și va trebui să fie efectuată în conformitate cu Regulamentul privind incinerarea deșeurilor.

În același timp, noile modificări susțin utilizarea deșeurilor pentru producerea de energie. „Este necesar să identificăm și să aplicăm cea mai bună metodă de valorificare e deșeurilor. Acest sector trebuie să fie bine reglementat întrucât în țară se înregistrează incinerare și coincinerare necontrolată”, afirmă Svetlana Bolocan. Pentru a preveni sau a minimiza efectele nocive asupra mediului încjurător pe care incinerarea deșeurilor o poate aduce, acest proces de ardere a resturilor va avea loc în conformitate cu Legea privind evaluarea impactului asupra mediului.

Potrivit unor date, în Moldova doar 10 la sută din deșeurile reciclabile se recuperează. Restul – 90% sunt depozitate la gunoiști. Același studiu arată că, într-un singur an, pe teritoriul Moldovei, sunt generate 4 milioane de tone de deșeuri.

Chiar dacă se aplică sancțiuni pentru autoritățile publice locale care creează și alimentează gunoiști neautorizate, situația nu se îmbunătățește. Astfel, este obligatorie elaborarea unei infrastructuri care să reducă numărul existent de gunoiști. De altfel, în Strategia de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului, se prevede crearea unui sistem de management integrat al deşeurilor. În Stratagie se propune divizarea teritorială a ţării în opt regiuni de management al deşeurilor. Totodată, trebuie construite două staţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor pentru municipiul Chişinău şi Bălţi unde să poată fi prelucrate deșeurile din cinci-șase raioane vecine şi construcția a circa 100 de staţii pentru acumularea deşeurilor şi transferarea ulterioară a acestora la depozitele regionale.

Această strategie a autorităților Republicii Moldova a fost elaborată pentru ca țara noastră să se alinieze normelor existente în Uniunea Europeană și să respecte cerințele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Costul de implementare a strategiei în perioada 2014-2023 se estimează la 9,1 miliarde de lei lei, adică aproximativ 910 milioane de lei pe an.