Autorităţile moldovene învaţă cum să acceseze fonduri UE în domeniul apă-canal Societatea Apaserv SA Satu Mare, operator regional de apă şi canalizare a ajuns la stadiul în care poate împărtăşi din experinţa acumulată în domeniu şi poate servi  drept model pentru alte companii din străinătate.

Fie că este vorba despre accesarea fondurilor europene sau despre extinderea la nivel regional, Apaserv Satu Mare are deja o vastă epxerienţă acumulată.

 
Aşa se face că începând de marţi, 11 septembrie, o delegaţie de 27 de specialişti ai raionului Cahul din Republica Moldova se află într-o vizită de documentare în judeţul Satu Mare.

Din numeroasa delegaţie fac parte preşedintele şi vicepreşedintele raionului, Avram Micinschi respectiv Elena Bacalu, primarul oraşului Cahul Petru Burlacu, primari de comune, consilieri, reprezentanţii societăţilor de apă şi canal dar şi ai unor ONG-uri care activează în acest domeniu. Aceştia au fost însoţiţi de experţi de la Agenţia de Cooperare Internaţională  a Germaniei (GIZ)

Marţi, delegaţia moldoveană a fost primită de preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef, de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica şi de directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Octavian Lazin. La întâlnire au fost prezenţi directorul Apaserv SA, inginer Ioan Leitner însoţit de mai mulţi specialişti de la diverse compartimente din cadrul companiei printre care< Ecaterina  Cojocaru, Bela Matuz şi Darius Bor.

Oficialii judeţului şi municipiului au urat bun venit oaspeţilor moldoveni, asigurându-i pe aceştia de sprijinul  autorităţilor pe toate palierele pe care se poate colabora.
După prezentările de rigoare, participanţii au trecut la o şedinţă de lucru cu informări tehnice şi detalii despre modul în care a fost înfiinţată ADI Satu Mare şi modalităţile în care se pot accesa fondurile europene de coeziune. Autorităţile de la Cahul vor să fie pregătite pentru atragerea acestor fonduri de preaderare în domeniul apă-canal de la Uniune Europeană şi să înveţe din experienţa judeţului Satu Mare şi a societăţii Apaserv.