Jurnalişti de la şase posturi de radio şi televiziune din ţară au vizitat, în scop profesional, câteva obiective turistice din nordul Moldovei, unde sunt implementate proiecte ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Jurnaliştii au discutat cu unii manageri, dar şi cetăţeni din partea locului care beneficiază de rezultatele acestora.

În raionul Glodeni, grupul de jurnalişti de la posturile de televiziune şi radio – Moldova 1, Canal Regional (TV Prim şi TV Drochia), Aici TV/Elita TV, Radio Moldova şi Radio Chişinău, au vizitat locurile turistice „La Fontal” şi „Zimbrărie” unde este implementat proiectul: „Amenajarea traseului Eco-turistic Pădurea Domnească raionul Glodeni”. În cadrul proiectului, ce vizează popasul turistic „La Fontal”finalizat în luna octombrie anul trecut, au fost construite trei căsuţe de vacanţă cu două nivele, cu multiple comodităţi pentru cazarea a opt persoane fiecare, cu terase acoperite şi spaţiu pentru barbecue, patru foişoare, două parcări, fântână pentru captarea apei potabile, grup sanitar, construcţii inginereşti şi reţele electrice, de apă şi canalizare etc. O noapte de cazare costă aproximativ o mie de lei pentru o căsuţă. Pentru implementarea proiectului s-au cheltuit 5 milioane 572 mii de lei. Principala atracţie este locaţia „La Fontal”, amplasată pe o suprafaţă de peste 24 ha de pădure, lacul cu aceeaşi denumire şi izvoarele rare cu un grad înalt de mineralizare.

Aureliu Bodean, manager de proiect, a ţinut să accentueze următoarele: „Prin acest proiect ne propunem să dezvoltăm activităţi turistice, culturale şi de agrement, să creăm locuri de muncă, să sporim veniturile alternative, precum şi să diversificăm activităţile în spaţiul rural. Dorim să atragem cât mai mulţi turişti, iar la aceasta va contribui traseul turistic, care include astfel de obiecte turistice ca  „Suta de movile (s. Branişte n.n.), „Ţara Bâtlanilor” (s. Balatina – n.n), „Şirul de toltre şi Stânca mare” (s. Cobani – n.n.)”

Obiectul  turistic „Zimbrărie”, finalizat în luna noiembrie 2013, a prevăzut construcţia panoului şi punctului informativ pentru turişti, dar şi a punctului de vizionare amplasat la o anumită înălţime pentru a admira masivul de pădure, flora, fauna zonei, dar şi pe cei şase zimbri, patru dintre care aflaţi în libertate pe un teritoriu îngrădit pe câteva hectare de teren.

Tatiana Babin, locuitoare a satului „Moara Domnească”, situat în preajma acestui loc turistic, si familia ei se gândesc, la modul serios, să profite de perspectivele ce oferă dezvoltarea acestei zone turistice. Ea specifică: „Ne gândim la turiştii care vizitează aceste locuri, dorim să deschidem pentru ei, mai întâi un magazin, iar ulterior şi o cantină unde aceştia ar putea servi un borş sau alte bucate”.

În raionul Donduşeni, jurnaliştii au vizitat „Parcul Țaul” din localitatea cu acelaşi nume, fondat acum mai bine de un secol de către bancherul de origine franceză Andrei Pommer. În cadrul proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural „Conacul Pommer” şi a drumului de acces la parcul dendrologic din s. Ţaul, r-nul Donduşeni” au fost reparate, gardul cu o lungime de peste 3 km şi jumătate (din metal, plasă şi piatră), dintre care aproape 400 de metri – din  cărămidă, după modelul original, dar şi clădirea administrativă care a fost şi şcoală de zemstvă şi unde acum este localizată primăria satului,  pentru care sau cheltuit peste 9,6 milioane de lei. Pentru renovarea „Conacului Pommer” sunt prevăzute peste 12 milioane de lei.

Andronie Mitrică, Primarul localităţii precizează: „Tot gardul şi clădirea, fosta şcoală, au fost făcute întocmai cum a fost la boier. Şi culoarea,  şi mărimea, şi distanţa între cărămizi, tot, tot. Şi anume cu material din acela din care a fost făcut de boier. Acum urmează restaurarea Conacului boieresc Pommer, care se află într-o stare foarte urâtă şi sperăm că în luna iunie se va începe restaurarea acestei perle a satului şi a întregii Republici Moldova”.

Primăria mai plănuieşte să paveze trotuarele şi să construiască două mini-hotele în clădirile de pe teritoriul parcului.

Maria Culic, intendentă la Colegiul Agricol din Ţaul adaugă: „Sunt aici din 1977, iar această perlă a naturii am văzut-o de la bun început şi mă durea inima când se distrugea. Dar acum, poate şi cu ajutorul sătenilor, credem că o să ajungem la ceea ce a fost cândva. Mă leagă multe amintiri, aici am fost la prima întâlnire, iar acum când am 67 de ani merg zilnic şi respir aer curat, mă simt mult mai tânără datorită parcului”.

Săptămâna trecută jurnaliştii au vizitat câteva localităţi din raioanele Nisporeni şi Ungheni iar joi, 30 aprilie 2015, aceştia vor vizita câteva localităţi din sudul Moldovei, unde se implementează proiecte de dezvoltare regională. Materialele informative despre aceste vizite sunt difuzate de instituţiile media respective pe parcursul lunilor aprilie-mai 2015.

Vizita a avut loc în cadrul proiectului „Sporirea vizibilităţii programelor de dezvoltare regională în mass-media audiovizuale”, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi în baza unui acord de parteneriat şi colaborare, semnat de API şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.