Un grup de 10 jurnalişti din mass-media naţională şi locală au vizitat câteva localităţi unde se implementează patru proiecte ale Agenţiei de Dezvoltare Regionale Centru. Vizita de studiu a avut loc la 20 noiembrie a.c. şi a fost organizată de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul unui proiect de promovare a dezvoltării regionale în agenda mass-media, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Prima destinaţie a jurnaliştilor a fost proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potenţialului turistic al regiunii de dezvoltare Centru” , în cadrul căruia au fost reabilitate 6 km de drum în satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, pentru a spori numărul de vizitatori la principalele obiective turistice din raion. Costul total al proiectului a constituit 28 de milioane 699 mii de lei, banii fiind alocaţi de Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR). Viceprimarul de Vărzăreşti, Chiril Gorceag, spune că, înainte de a fi renovată această porţiune, drumul era impracticabil: „Mănăstirea de la Vărzăreşti este una din cele mai vechi mănăstiri din Moldova, aici vin mulţi turişti, însă drumul de acces la mănăstire era anevoios. Reabilitarea drumului era una mai mult decât necesară, acum vor avea de câştigat atât oamenii din sat, agenţii economici din raion, dar şi cei peste 40 mii de pelerini care vin anual în regiune”, a relatat viceprimarul. Localnicii sunt mulţumiţi şi ei, căci drumul renovat le-a scurtat cu aproximativ 13 de km accesul la traseul principal care duce spre Chişinău.

Al doilea proiect vizitat de jurnalişti a fost „Salubrizarea localităţilor din raioanele Nisporeni, Străşeni şi Călăraşi pentru un mediu curat şi sănătos” , de rezultatele căruia beneficiază cetăţeni din 13 localităţi ale raioanelor Nisporeni, Străşeni şi Călăraşi. Costul proiectului de 10 milioane 737 mii de lei a fost acoperit în totalitate de FNDR. Jurnaliştii au vizitat poligonul din oraşul Nisporeni unde urmează să fie depozitate deşeurile (el va fi dat în exploatare la sfârşitul lunii noiembrie), dar şi ÎM „Apă Canal Nisporeni”, unde sunt depozitate containerele şi autospecialele noi. Vicedirectorul „Apă Canal Nisporeni”, Victor Popov, speră că, odată cu modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor, oamenii vor fi mai disciplinaţi şi nu vor arunca gunoiul în locuri neautorizate: „Serviciile pentru evacuarea gunoiului costă opt lei lunar pentru un membru al familiei, gunoiul fiind evacuat de două ori pe săptămână, rămâne să lucrăm cu oamenii care mai aruncă gunoiul pe unde nimeresc, ca să-i disciplinăm, inclusiv să aplicăm sancţiuni”.

A treia destinaţie a vizitei de studiu a fost proiectul „12000 cetăţeni aprovizionaţi cu apă potabilă în 12 localităţi” , în cadrul căruia este dezvoltat un sistem de aprovizionare cu apă potabilă în localităţile Mănoileşti, Unţeşti, Alexeevca, Lidovca, Cetireni, Floriţoaia Veche, Florițoaia Nouă, Grozasca, Novaia Nicolaevca din raionul Ungheni. În cadrul proiectului au fost construite 23 de km de apeduct şi o staţie de testare a apei, costul proiectului fiind de 24 de milioane 870 mii de lei, dintre care 21 de milioane 370 mii de lei a fost contribuţia FNDR, iar 3,5 milioane a fost contribuţia beneficiarilor. Primarul de Mănoileşti Grigore Popa spune că problema apei potabile în această regiune este una stringentă: „Din cele 188 de fântâni din aceste sate niciuna nu corespunde normelor, iar cantitatea substanţelor nocive depăşeşte cu zeci sau chiar sute de ori norma. Acum avem una din cele mai bune staţii de tratare a apei din ţară”.

Ultima destinaţie a jurnaliştilor a fost proiectul „Acces asigurat la viața publică” care prevede renovarea unei porțiunii de drum de importanță regională cu lungimea de 1,978 km din satul Pârlița, raionul Ungheni. Costul proiectului este de 8 milioane 392 mii de lei, inclusiv 8 milioane 242 mii contribuţia FNDR şi 150 mii contribuţia beneficiarilor. Primarul Ion Bejan spune că renovarea drumului s-a făcut în beneficiul cetăţenilor. „Deja au fost instalate toate bordurile, iar stratul de asfalt va fi turnat în primăvara anului viitor, când condiţiile meteo vor permite acest lucru”, susţine primarul.

Vizita a avut loc în cadrul proiectului „Eforturi integrate pentru promovarea dezvoltării regionale în agenda mass-media”, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi în baza unui acord de parteneriat şi colaborare, semnat de API şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Jurnaliştii interesaţi de proiectele de dezvoltare regională ale ADR Centru

Ion Gangan, primarul orasului Nisporeni împreuna cu jurnaliştii la poligonul din oraşul Nisporeni