În orașul Costești, raionul Râșcani, au fost finalizate lucrările de construcție a stației de epurare. Stația va asigura epurarea apelor uzate din satul Duruitoarea Veche și orașul Costești. Construită în mai puțin de cinci luni, stația de epurare a fost recepționată marți, 15 noiembrie, de către membrii unei comisii speciale din componența căreia au făcut parte reprezentanți ai ADR Nord, Primăriei orașului Costești, instituțiilor desconcentrate, operatori economici și responsabili tehnici.

Finalizarea lucrărilor de reconstrucție a stației de epurare a încheiat realizarea celuia de-al șaselea subproiect din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani”, prin care ADR Nord urmărește să asigure accesul la apă potabilă pentru cetățenii din mai multe localități din raionul Râșcani.

„Construcția și modernizarea infrastructurii necesare pentru aprovizionarea cu apă potabilă și epurarea apelor uzate va permite ca aceste localități de frontieră din raionul Râșcani să devină mai atractive inclusiv pentru investitori”, a remarcat directorul ADR Nord. La rândul său, primarul de Costești, Nelu Glasu, a spus că în satul Duruitoarea Veche deja se atestă un interes mai mare din partea tinerelor familii de a-și procura acolo case, natalitatea crescând ușor în ultimii ani.

Pe lângă construcția stației de epurare a apelor reziduale, cu o capacitate de epurare de 150 m3/zi, SRL „Polimer Gaz Construcții” a mai construit / montat rețele de canalizare gravitațională, rețele electrice (tensiune înaltă / joasă), inclusiv transformatorul și generatorul de avarie, a amenajat teritoriul stației de epurare și a instalat un gard pentru împrejmuire. Suplimentar, a fost construită o rigolă cu o lungime de 85 de metri, pentru scurgerea apelor pluviale, și a fost instalat un rezervor de apă cu un volum de 3000 de litri, inclusiv o pompă. Prima etapă a construcției a stației permite extinderea cu până la 300 m3/zi a volumului de apă epurat.

Valoarea totală a lucrărilor de construcție și modernizare a stației de epurare este de 6.189.389 de lei, oferiți de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Lansat la sfârșitul anului 2011 și implementat în mai multe etape, proiectul-pilot este realizat de ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de GIZ. Potrivit MSPL, valoarea totală a proiectului-pilot din raionul Râșcani este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiți germane – 1.103.431 de euro, contribuția locală – 13.875 de euro).