Evenimentul de inaugurare a liceului renovat energetic a avut loc în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2022 și a Săptămânii Europene a Diplomației pentru Climă.

Grație măsurilor de eficiență energetică implementate cu suportul Uniunii Europene, elevii liceului beneficiază de un mediu mai confortabil de studii, iar profesorii și personalul auxiliar – de condiții mai bune de muncă. De asemenea, consumul anual normat de energie în Liceul Teoretic “Holercani” s-a redus cu 359 MW/oră, iar emisiile normate anuale de CO2 au scăzut cu 102 tone.

La evenimentul de inaugurare a măsurilor de eficiență energetică implementate la liceul „Holercani” au participat președinta Republicii Moldova, Delegația UE în Republica Moldova, Ambasada Germaniei în Republica Moldova, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), autorități publice locale, elevii liceului și părințiilor lor, profesorii și angajații Liceului Teoretic „Holercani”, precum și locuitori ai satului Holercani.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului sus-menționat au inclus izolarea pereților exteriori ai clădirii, renovarea sistemului interior de încălzire, instalarea sistemului fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, modernizarea bucătăriei, asigurarea cu apă caldă menajeră și renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției, inclusiv pentru persoane cu necesități speciale.

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a liceului din satul Holercani este de cca 958.000 Euro, din care 930.000 Euro au fost oferiți de UE și 28.000 de Euro – contribuție locală.

Lucrările de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani” din satul Holercani, raionul Dubăsari au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi eficiența energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.