Miercuri, 9 noiembrie 2022, la Ungheni a avut loc evenimentul de inaugurare a clădirii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” renovatei a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare din mun. Ungheni reabilitat și extins în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană (UE) „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi eficiența energetică în clădirile publice”.

La eveniment au participat Viceprim-ministrul Republicii Moldova, reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), ai autorităților publice locale, companiilor de construcții, locuitori ai municipiului Ungheni și reprezentanți ai societății civile. 

Astfel, cu suportul Uniunii Europene, circa 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Ungheni beneficiază de condiții de studii și de un mediu de lucru mai confortabil, iar peste 34 mii de locuitori ai municipiului Ungheni beneficiază de acces la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și canalizare.

Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică constituie circa 2,9 milioane Euro, dintre care 2,8 milioane Euro – oferiți de UE, și 98.000 Euro – contribuție locală.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” a beneficiat de măsuri de modernizare precum izolarea pereților exteriori, schimbarea geamurilor, renovarea acoperișului, reabilitarea sistemului de încălzire interior și a blocurilor sanitare, a sistemului de ventilare, a centralei termice și a rețelelor exterioare de încălzire, modernizarea bucătăriei, instalarea sistemului fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră, renovarea curții.

Valoarea totală a proiectului  de aprovizionare cu apă și canalizare în mun. Ungheni este de circa 2,6 milioane Euro, dintre care aproape 2,3 milioane Euro – acordați de UE, și 285.000 Euro – contribuție locală. 

Au fost extinși și reabilitați 19,7 km de conducte de apă (inclusiv 876 branșamente) și extinși peste 8 km de rețea de canalizare (inclusiv 507 racorduri la rețeaua de canalizare). De asemenea, au fost construite trei stații de pompare a apei uzate.

Măsurile finanțate de UE și implementate de ADR Centru au fost însoțite de activități susținute de Guvernul German pentru dezvoltarea capacităților de management al energiei, a noii infrastructuri și a serviciilor furnizate, modernizarea laboratorului de testarea apei și a echipamentelor de detectare a scurgerilor. 

Lucrările de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Ungheni și reabilitarea și extinderea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în mun. Ungheni” au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39.8 milioane Euro.