Aproximativ 40 de actori din domeniul managementului deșeurilor din Moldova au participat la o călătorie de studiu virtuală privind economia circulară, în cadrul căreia, în calitate de obiectiv, s-au familiarizat cu și inspirat din cele mai bune practici din Germania. Pe parcursul celor trei zile, între 11 și 13 aprilie, reprezentanții companiilor municipale și private de management al deșeurilor, precum și ai societății civile și administrațiilor publice locale și centrale au avut șansa de a vizita virtual un total de 7 companii și organizații.

Una dintre destinații a fost compania germană de management a deșeurilor municipale, AWG, din Wuppertal – una dintre cele mai importante, dar și cele mai mari și inovatoare uzine de incinerare din Europa. Este impresionant, că această companie servește și ca uzină de transformare a deșeurilor în energie: energia emisă în timpul incinerării deșeurilor este folosită pentru a furniza energie electrică și termică în Wuppertal. Participanții au fost „conduși” prin procesul de incinerare a deșeurilor și au avut posibilitatea să pună întrebări în timpul excursiei prin uzină, precum și să discute despre oportunitățile de valorificare a deșeurilor menajere, de exemplu, obținerea energiei și altor resurse din acest proces. Impresionant a fost, de asemenea, faptul că aerul care iese din coșul de fum al uzinei este „mai curat decât aerul din valea Wuppertal”, conform spuselor dlui Krause de la AWG.

Participanții au vizitat, de asemenea, compania Hündgen, care este una dintre primele zece companii private germane de management al deșeurilor. Aceștia au făcut un tur prin procesul impresionant inovator de sortare a deșeurilor, asemănător unui labirint. Produsele finale rezultate în urma întregului proces pot fi vândute, de exemplu, pentru a produce din nou produse noi (aproximativ 55% din produsele finale) și energie în vederea fabricării cimentului (aproximativ 25% din produsul final).

„A fost foarte impresionant să cunosc aceste abordări diferite și, prin intermediul transmisiunii în direct, aproape că m-am simțit ca și cum aș fi parcurs eu însămi prin uzină”, a declarat Paula Ortega, unul dintre organizatorii acestui eveniment virtual.

Pe lângă aceste două transmisiuni live impresionante, participanții au aflat mai multe despre reglementările existente, au făcut schimb de informații despre provocări – atât în Moldova, cât și în Germania, au aflat despre abordări inovatoare și posibile puncte de intrare pentru start-up-uri în domeniul economiei circulare, dar și au ascultat despre experiența orașului Kiel – primul oraș german care își propune să devină un oraș cu zero deșeuri.

Una dintre principalele concluzii ale călătoriei virtuale de studiu a fost importanța diferitelor părți interesate în dezvoltarea unui sistem circular. Sectorul public și cel privat, împreună cu societatea civilă, sunt creatorii unui sistem funcțional.

Toți participanții s-au bucurat de această călătorie de studiu de 3 zile și au fost de acord că, deși în format online, aceasta s-a simțit aproape ca fiind în persoană. Și cine știe… Poate că în curând în Moldova vreun oraș se va putea numi Oraș cu Zero Deșeuri, sau în câțiva ani Republica Moldova va putea contribui la alimentarea cu energie termică a țării prin incinerarea deșeurilor și, astfel, la o mai mică dependență de gaz.

Vizita de studiu a fost organizată de Proiectul GIZ Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova în cooperare cu Oficiul Regional Vest și echipa Delegații Internaționale.