Moldova va fi mai curată. Autorităţile îşi propun să creeze, până în 2027, un sistem european de colectare şi prelucrare a gunoiului. Potrivit documentului propus de ministerul mediului,ţara noastră va fi divizată în 8 regiuni de gestionare a gunoiului şi vor fi construite 7 depozite regionale pentru deşeuri. De asemenea va fi introdusă o taxă de salubrizare a localităţilor, fapt ce îi nemulţumeşte pe unii oameni, mai ales pe cei de la sate.În cadrul unei întâlniri cu primarii din circa 100 de localităţi,   ministrul mediului a  propus  ca în toate satele din Moldova să fie instalate urne pentru gunoi.Gheorghe Şalaru susţine că agenţii economici care se vor ocupa cu colectarea deşeurilor reciclabile vor putea să-l vîndă  în alte ţări cu preţuri între 1000 de lei şi 1000 de euro pe tonă.Astfel afacerea promite a fi profitabilă atât pentru investitori cât şi pentru omul de rând care poate contribui, astfel, la un mediu înconjurator cât mai sănătos.

Gheorghe  Şalaru, Ministrul mediului: «Hârtia uşor poate fi vândută cu 1 leu kg şi aceştia sunt bani care agenţii economici preucupaţi de recilclare pot  săi obţină. Un beneficiu în plus este ca aceste kilograme de maculatura  vor salva multe hectare de pădure care  nu vor tăiate pentru ca să obţinem acea hârtie».

Condiţia principală  pentru ca deşeurile reciclabile să  poata fi valorificate este ca acestea sa fie adunate selectiv de catre populaţie. Spre exemplu,  primarul comunei Boşcana, Anatolie Vântu, a aplicat la un proiect pilot iar din banii europeni pentru început  a împănzit localitatea cu urne  metalice pentru gunoi. Pe viitor acesta îşi propune  să instaleze tomberoane din plastic, pentru deseuri reciclabile, fiecare cu destinatie speciala: sticle, hartie, plastic sau metal.

Anatolie Vântu, Primar, satul Boşcana, Criuleni: «La moment în comuna Boşcana avem montate un set de urne publice unde  se acumulează deşeurile stradale şi deşeurile menagerie. Dar acuma vrem să convindem populaţia ca sa le adune separate».

Pe lângă faptul că sătenii vor trebui să adune gunoiul selectiv, aceştia vor achita lunar câte 50 de lei pentru servicii de salubrizare.Oamenii însă  sunt nemulţumiţi şi preferă să arunce deşeurile la gunoiştea neautorizată din localitate.

Anatolie Vântu, Primar, satul Boşcana, Criuleni: «Ei traiesc încă cu comoditatea din anii precedenţi că duc gunoiul acolo unde le este comod. Mai este aşa o prejudecată că nu vreu să îmbogăţesc pe cineva, ei nu inteleg ca este un serviciu contrataxă  care este un prestator care are un sinecost  şi evident că îşi opreşte un minim profit ca să-şi întreţină firma».

Menţionăm că în capitală  sortarea gunoiului a început acum un an. Regia Autosalubritate a instalat pe platourile de colectare a deşeurilor circa 2500 de tomberoane.Containerele de plastic au fost cumparate din Germania cu aproape 170 de mii de euro, suma oferita de Regia Autosalubritate.