Autorităţile publice locale din mai multe localităţi din ţară vor prelua experienţa franceză privind cooperarea descentralizată, despre care spun că reprezintă un avantaj pentru atractivitatea regiunilor. Practicile franceze vor fi prezentate în cadrul unui seminar, care va avea loc pe 6 şi 7 la Complexul turistic „Costeşti” şi care este organizat de către Ambasada Franţei la Chişinău.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Institutul de Ştiinţe Administrative din Moldova.

Prim-consilierul Ambasadei Franţei, Jeremie Petit, a declarat la o conferinţă de presă la IPN că seminarul se axează pe trei tematici de bază – cooperarea intercomunitară, rolul diasporei şi dezvoltarea turismului rural. În cadrul evenimentului vor fi  prezentate experienţa franceză în acest domeniu şi diverse modele de cooperare între localităţile franceze. La fel, urmează a fi identificate soluţii pentru a consolida mai multe localităţi în vederea cooperării.

Jeremie Petit a menţionat că în Franţa, ca şi în Republica Moldova, există multe localităţi mici. Experienţa franceză poate fi utilă Republicii Moldova, care are un mare potenţial de cooperare încă neexploatat.

Viorel Furdui, directorul executiv al CALM, a declarat că seminarul reprezintă un eveniment care va impulsiona interesul faţă de experienţa franceză. Potrivit lui, activităţile din cadrul seminarului, care va întruni şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Franţa, este o oportunitate de a  deschide căi noi de aplicare în practică a experienţei franceze şi de stabilire a unor relaţii de colaborare noi.

Preşedinta Institutului de Ştiinţe Administrative din Moldova, Maria Orlov, a menţionat că evenimentul, care întruneşte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Moldova şi din Franţa, va impulsiona colaborarea între comunele dintre cele două state. Seminarul cuprinde şi vizite de lucru la proiectele moldo-franceze aflate în derulare. Participanţii, pe lângă schimbul de experienţă în domeniul cooperării descentralizate, vor putea să identifice proiecte comune.