La 18 mai 2017, Spitalul raional din Orhei a fost vizitat de o delegație a ambasadelor Suediei în Ucraina și în Republica Moldova. Evenimentul a fost unul de documentare cu privire la statutul și perspectivele de cooperare dintre partenerii internaționali de dezvoltare și – Suedia, în special – și administrația spitalului raional Orhei.

Alături de delegația suedeză la eveniment au mai participat reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, ai Consiliului Raional Orhei și consultanții proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL).

În cadrul evenimentului au fost prezentate realizările, activitățile curente și de viitor în urma implementării proiectului „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei”, implementat de ADR Centru și spijinit financiar de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului MSPL. Pentru mai multe detalii referitoare la acest proiect-pilot accesați link-ul: http://goo.gl/ZYsIJO.

Elena Palanciuc, directoarea spitalului a ținut să mulțumească Guvernului Suediei dar și celorlalți parteneri de dezvoltare pentru ajutorul și suportul oferit pe parcursul ultimilor cinci ani. „Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model în ceea ce privește eficienţă energetică în clădirile publice în întreaga țară. Dincolo de faptul că se fac anual economii importante, spitalul a devenit atractiv și pentru pacienţii din alte raioane. Chiar dacă spitalul este raional, de serviciile oferite beneficiază și populația din raioanele vecine, Soldănești, Telenești și Rezina”, a menționat Elena Palanciuc.

Totodată, Valentina Pleșca, consultant național superior în domeniul serviciilor publice locale (MSPL/GIZ) a făcut o prezentare despre scopul, misiunea și obiectivele proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Evenimentul s-a încheiat cu un tur al spitalului, în care participanții au avut posibilitatea să viziteze locațiile care au beneficiat de suportul Guvernelor Suediei și Germaniei, printre acestea, blocul administrativ, blocul perinatal și blocul terapeutic.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).