În perioada 3-7 octombrie o delegație din 38 persoane a efectuat o vizită de studiu în România și Bulgaria. Scopul evenimentului a fost facilitarea schimbului de experiență și de bune practici în domeniul managementului integrat al deșeurilor. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului, Inspectoratului Ecologic de Stat și ai administrațiilor publice locale de nivel I și II din centrul și nordul țării. Vizita a fost organizată în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperarea Intermațională a Germaniei (GIZ).

Pe parcursul celor cinci zile, delegația din Republica Moldova a avut întruniri cu persoane oficiale din România și Bulgaria. De asemenea, aceștia au vizitat mai multe situri de colectare, depozitare, sortare, prelucrare, compostare și stocare a deșeurilor.

În prima zi, participanții s-au întrunit în București cu reprezentanții Ministerului Mediului din România, Asociaţia Română pentru Managementul Deşeurilor, Garda de Mediu și membrii unui Grup de Acţiune Locală (GAL). Ulterior, delegația din Republica Moldova a vizitat un sit de depozitare a deșeurilor administrat de IRIDEX, prima firmă de salubrizare din România care asigură gestiunea integrată a deșeurilor.

În a doua zi a vizitei de studiu, delegația a făcut deplasarea spre orașul Ruse, Bulgaria. Aici, au vizitat depozitul de deşeuri din afara localității și s-au întrunit în ședințe de lucru cu reprezentanții Inspectoratului Regional de Mediu şi Apă și cu cei ai administrației publice locale. Pe 5 octombrie, delegația a vizitat depozitul şi staţia de sortare a deşeurilor din orașul Veliko Tarnovo, Bulgaria. Tot aici, s-au întrunit cu reprezentanții Inspectoratul Regional pentru Mediu din regiune și cu vice-primarul oraşului.

Pe 6 octombrie participanții au avut posibilitatea să discute cu reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) din Piteşti și au vizitat depozitul de deșeuri din afara localității, unde au aflat mai multe detalii despre procesul de selectare și sortare a deșeurilor. În ultima zi a vizitei de studiu, delegația a mers la Vaslui, unde a vizitat o stație de transfer a deșeurilor.

Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni: „Vizita a fost una de succes, iar informația acumulată va fi de un mare folos pentru a-mi forma o viziune clară despre dezvoltarea serviciului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor”.

Natalia Adam, primăria orașului Nisporeni: „Vizita dată ne-a deschis orizonturi noi cu privire la modurile eficiente de gestionare a deșeurilor. O învățare eficientă se face prin comparație și, având la dispoziție exemplele României și Bulgariei privind infrastructura sistemelor de management al deșeurilor, ne va permite să conștientizăm lacunele din sistemul nostru și să încercăm să le rezolvăm”.

Victor Popov, directorul „Apă Canal” Nisporeni: „Partea practică, și anume, vizitele la depozitele de deșeuri au fost într-adevăr foarte utile. Teoria și informația este bună, însă când mergi și vezi cu ochii tăi, pe viu, este cu mult mai util. Am înțeles cum funcționează depozitele și cum se colectează și sortează deșeurile. Vizita și-a atins într-adevăr scopul, căci pe lângă informația teoretică, am avut un schimb de experiență și informație eficient cu colegii din România și Bulgaria”.

Denis Parea, consultant național în domeniul managementului deşeurilor solide MSPL/GIZ: „…organizarea acestei vizite nu ar fi fost posibilă fără suportul colegilor noștri din România și Bulgaria. În special, e vorba aici de Alexei Atudorei, președintele Asociației Internaționale a Deșeurilor Solide (ISWA), care a facilitat organizarea evenimentelor pe teritoriul României și Nikola Doychinov, care ne-a oferit suportul în organizarea evenimentelor din Bulgaria… Am ales România și Bulgaria pentru că ceea ce se vrea în Republica Moldova, și anume, ceea ce este menționat în Strategia de gestionare a deșeurilor, este foarte aproape de ceea ce s-a făcut deja în aceste țări. Obiectivul nostru este să învățăm din experiența lor și ca să nu facem greșelile pe care le-au făcut ei. Sunt sigur că vizita a fost una utilă mai ales pentru participanți, care au avut posibilitatea să vadă cum funcționează lucrurile în realitate, nu doar pe power-point. Pe viitor ne propunem să continuăm acest parteneriat cu România și Bulgaria. Vom invita pe viitor experți din domeniu care vor continua să ne ofere consultanță”.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).