„Instrumente de comunicare digitală”, aceasta a fost tematica unui atelier de lucru organizat pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie pentru cei peste 40 de angajați ai celor patru Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) – Nord, Centru, Sud și Găgăuzia și managerii locali ai proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE) în clădire publice finanțate de Uniunea Europeană. Scopul sesiunilor de instruire a constat în fortificarea capacităților de comunicare online și abilităților digitale ale participanților. Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

Ion Urusciuc, specialist în comunicare, ADR Nord: „Am descoperit noi instrumente de comunicare și colaborare digitală și am practicat utilizarea mai eficientă a canalelor electronice de comunicare pe care le administrăm în prezent. Unele sfaturi și idei pe care le-am notat deja le-am și pus în practică în activitatea profesională. Cred că putem salva o groază de timp și ne-ar fi mult mai simplu să colaborăm dacă echipele implicate în procesele de dezvoltare regională ar utiliza instrumente online precum Slack și Trello. Un astfel de atelier de lucru, la care să participe mai mulți colegi din echipele noastre, ar fi oportun”.

Svetlana Grădinar, șefa secției politici regionale și cooperare externa, ADR Găgăuzia: „Atelierul a prezentat utilitate atât din punct de vedere a dezvoltării profesionale cât și a dezvoltării personale. Unele instrumentele prezentate în cadrul trainingului (Trello) deja încercăm să le utilizăm în procesul de activitate curentă a ADR. Altele (Slack), urmează a fi aplicate pentru a asigura un mediu de comunicare între agenții. Unele dintre instrumentele prezentate sunt folosite pentru a promova imaginea și realizările Agenției pe rețelele de socializare. Consider că am avea nevoie de astfel de instruiri mai des pentru a înțelege care dintre multitudinea instrumentelor digitate poate fi eficient utilizat în activitatea noastră. De asemenea, a fost util să aflăm despre instrumentele pentru asigurarea transparenței activităților Agenției și promovarea paginii web oficiale a ADR Găgăuzia pe rețelele sociale: FB, Instagram, Linkedin”.

Valeriu Porubin, manager de proiecte AAC, Consiliul Raional Leova: „Atelierul, personal, m-a ajutat să îmi cresc nivelul de cunoștințe de comunicare digitală și să le pun încet în aplicare în procesul de lucru. Cunoștințele și abilitățile practice acumulate pe parcursul acestui eveniment, cu siguranță, ne vor ajuta să comunicăm mai bine mesajele noastre către beneficiari și să ajungem la un public mult mai mare”.

Pe parcursul celor două zile de instruire organizate în fiecare din cele 4 regiuni, participanții au avut posibilitatea să afle mai multe despre aspectele de vizibilitate și comunicare privind proiectele de infrastructură locală finanțate de Uniunea Europeană, campaniile de informare prin intermediul rețelelor sociale, instrumente de redactare a imaginilor și de creare a de conținutului precum și tehnicile de distribuire a acestuia (ex. Canva), metodele de colectare a datelor și instrumentele de colaborare în echipă (ex. Trello, Slack, Typeform) și utilizarea platformelor de comunicare video în activitatea profesională (Zoom, Google Meet, etc.). De asemenea, participanții au învățat și pus în practică cum să vizualizeze atractiv datele și informația din rapoarte, dar și cum să facă prezentări eficiente, pe înțelesului publicului larg.

*********
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).