Reforma de descentralizare este una dintre cele mai complexe reforme care se realizează în Republica Moldova, iar implicarea autorităților locale în comunicarea despre descentralizare este un factor crucial pentru succesul reformei. La această concluzie au ajuns participanții la atelierul de instruire privind comunicarea despre descentralizare, desfășurat la 21-22 noiembrie, la Vadul lui Vodă.

Pe parcursul a două zile de seminar, cei peste 40 de participanți, comunicatori și funcționari din administraţiile celor 32 de raioane ale Moldovei, trei regiuni de dezvoltare și mai multor comunități, au fost informați despre etapa actuală de implementare a reformei de descentralizare – inclusiv pe sectoare concrete, cum ar fi educația și ocrotirea sănății – și despre noul sistem de finanțe locale, ce va fi pilotat, anul viitor, în raioanele Ocnița, Rîșcani și Basarabeasca și în municipiul Chișinău, înainte de a fi implementat în toată țara din anul 2015.

Seminarul a fost pe placul participanţilor. „Acest atelier de lucru m-a ajutat să pun cap la cap cunoştinţele pe care le aveam despre descentralizare, şi mi-a oferit şi instrumentele pentru o comunicare eficientă,” a spus Ludmila Andronic, reprezentanta administraţiei Consiliului raional Orhei.

Reprezentanții PCDLI au povestit participanților la atelierul de lucru despre activitățile Programului în localitățile sale țintă, reprezentanții cărora au fost, de asemenea, invitați la atelierul de instruire. La eveniment au fost invitați și reprezentanții altor organizații donatoare. Colegii din cadrul Programului USAID de susținere a autorităților locale, și al Programului GIZ de modernizare a serviciilor locale din Moldova au povestit participanților la seminar despre proiectele realizate de organizațiile lor la nivel local, în diferite regiuni ale țării.

În partea practică a seminarului, participanții au fost instruiți să distingă grupurile țintă în comunicarea despre reforme și au avut parte de exerciții practice, prin intermediul cărora au învățat să formuleze mesaje concrete despre diverse aspecte ale implementării reformei de descentralizare la nivel local.

În ziua a doua a seminarului, Stela Mocan, directoarea Centrului de guvernare electronică, le-a vorbit participanților despre serviciile și activitățile Centrului la nivel național, și le-a solicitat opinia privitor la serviciile locale ce pot fi lansate pe platformă electronică. În încheierea sesiunii de instruire, Tatiana Cazacu, șefa adjunctă a Biroului de comunicare și relații cu presa al Guvernului Republicii Moldova, a transmis participanților un mesaj de încurajare din partea Cancelariei de Stat, și a trasat câteva direcții principale în comunicarea despre reforme.

Atelierul de instruire privind comunicarea despre reforma de descentralizare a fost organizat de Cancelaria de Stat în parteneriat cu Programul comun de dezvoltare locală integrată și este parte din realizarea strategiei de comunicare despre descentralizare pentru anii 2013-2015.