La 8 februarie 2018 a avut loc un atelier de lucru cu tematica implicării societății civile în procesul de planificare locală și cooperare inter-municipală. Atelierul s-a organizat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ). La eveniment au participat reprezentanții organizațiilor societății civile, experții MSPL/GIZ pe termen scurt în domeniul implicării societății civile și consultanții regionali ai proiectului MLPS/GIZ.

Petru Veveriță, Consultant Național Superior GIZ/MSPL: „Am început deja unele activități cu implicarea societății civile și facilitarea proceselor de implementarea a proiectelor de servicii locale. Această activitate este susținută financiar din sursele Guvernelor Germaniei și cel al Suediei, iar astăzi vom discuta suportul pentru autoritățile publice locale privind aspectele de planificare locală și cooperare municipală în două sectoare: aprovizionare cu apă și canalizare și eficiența energetică în clădirile publice”.

De asemenea, în cadrul atelierul o atenție deosebită s-a atras și la aspectele sociale și cele de gen. Virginia Bîlici, Coordonator National de Programe în cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova: „Femeile și bărbații trebuie să se bucure de aceeași putere de a modela societatea, acesta este un drept al omului și un aspect fundamental al democrației și justiției. Nu se poate ajunge la o dezvoltare durabilă, excluzând o jumătate din populație de la participarea la procesele de dezvoltare locala și regionala”.

În cadrul atelierului au fost discute și aprobate seturile de instrumente privind implicarea societății civile în planificarea locală și cooperarea inter-municipală, precum și Procedurile Operaționale Standard (SOP) în sectoarele aprovizionării cu apă și canalizare (AAC) și eficiența energetică (EE) în clădirile publice.

*************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).