A fost produs filmul promoţional intitulat „Puterea luminii readuce satul la viaţă”, care reflectă avantajele iluminării stradale eficiente pentru localităţile rurale.

Filmul a fost realizat în cadrul proiectului-pilot „Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche„, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și finanțat de Guvernul Germaniei, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

FILMUL PROMOȚIONAL

Română

Română, cu subtitrare în engleză

Pentru a informa populaţia despre noul serviciu de iluminare stradală, în perioada octombrie-noiembrie 2012 a fost desfăşurată o campanie de informare cu genericul „Puterea luminii readuce satul la viaţă”.  Astfel, în comuna Tătărăuca Veche au fost instalate 16 panouri informative. Totodată, au fost distribuite 500 de pliante. Abordarea campaniei a fost „de la uşă la uşă”, pentru a favoriza comunicarea cu cetăţenii, care trebuie să cunoască obiectivele, costurile şi beneficiile acestui serviciu public. De asemenea, au fost organizate 6 audieri publice. Campania a fost desfăşurată de Centrul CONTACT-Bălţi. 

De asemenea, povestea de succes de la Tătărăuca Veche va fi subiectul unui ghid despre iluminarea stradală pentru localităţile rurale. Publicaţia va prezenta soluţii tehnice care sunt econome la energie, dar şi întreţinere, şi va fi disponibilă până la sfârşitul anului curent. Campania de promovare a eficienţei energetice în iluminarea stradală este desfăşurată de GIZ în parteneriat cu ADR Nord, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Evenimentul de inaugurare a sistemului modern şi econom de iluminare stradală pentru cele 6 localităţi din comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca, unde trăiesc cca 2200 de locuitori, a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie curent. În total, au fost  instalate 173 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 11 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor de iluminare stradală construite este de cca 20 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 lei, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, a fost achiziționat un excavator, iar sediul Î.M. „Tătărăuca-Service”, prestatorul serviciului de iluminare stradală, a fost renovat.

Valoarea totală a proiectului este de 4 467,36 mii lei (800,0 mii lei – construcție rețele iluminat stradal; 3 667,36 mii lei – extindere proiect).