În cadrul mai multor evenimente, organizate în cursul săptămânii, va fi promovată utilizarea energiei regenerabile, precum cea provenind din biomasă, energia eoliană, solară și hidrologică.

Prezent la deschiderea evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a salutat adoptarea recentă de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii cu privire la energia regenerabilă, care reglementează activitatea economică în acest domeniu. Oficialul a subliniat că este importantă acum implementarea acestei norme.

„După mulți-mulți ani de discuții, după o lungă perioadă în care a fost doar un proiect în Parlament, legea a fost în sfârșit adoptată. Felicitări pentru asta. Acum este timpul să fie implementată. Dar energia regenerabilă nu este doar pentru Guvern, este pentru toți cetățenii care plătesc pentru ea și o consumă. Și este foarte important să fie făcute eforturi reale pentru mai multă eficiență energetică, să fie găsite surse alternative de energie și pentru ca tarifele la energie să fie mai ușor de gestionat”, a declarat Pirkka Tapiola.

Ministrul Adjunct al Economiei, Valeriu Triboi, a declarat că Republica Moldova și-a propus ca până în 2020, cel puțin 17 la sută din consumul de energie să fie din surse regenerabile. Scopul este independența energetică a țării, precum și reducerea prețurilor la energie pentru consumatorii finali, a subliniat viceministrul.

„Noi înțelegem cât este de important ca într-o țară, unde nu avem resursele noastre energetice, să avem o valorificare a surselor din energie regenerabilă. Vom avea o claritate, și anume – care este ponderea energiei regenerabile în tot consumul de energie din țară. Și aici noi ne-am luat o obligativitate: către anul 2020 să utilizăm 17 la sută din tot consumul – energie regenerabilă”, a declarat Valeriu Triboi.

În cursul acestei săptămâni, vor fi organizate mai multe evenimente de promovare a producerii și consumului de energie regenerabilă la Chișinău, dar și la Bălți, Orhei și Călărași. În Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din capitală vor fi proiectate documentare despre utilizarea energiei regenerabile în lume, vor fi organizate conferințe și concursuri pentru copii, la care aceștia vor putea câștiga jucării puse în mișcare de energia solară. Duminică, 19 iunie, va fi organizat festivalul „Sun dă-i Fest”, cu expoziții de tehnologii de energie regenerabilă, precum și de reciclare a deșeurilor.