La 23 martie 2017, în cadrul ședinței Consiliului Raional Călărași a fost adoptat Programul Local pentru Eficienţă Energetică 2017-2019 și Planul Local de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice la capitolul clădiri publice a Raionului pentru anul curent. Ambele documente au fost elaborate cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Sergiu Artene, președintele Consiliului Raional Călărași: „Vreau să aduc mulțumiri speciale în special GIZ și consultanților care ne-au ajutat în elaborarea acestor două documente. S-a depus o muncă enormă, doar inventarierea clădirilor publice cât a însemnat. S-ar părea că sunt doar niște documente, însă în baza acestora vor urma investițiile în domeniul eficienței energetice, ce vor avea impact direct asupra situației economice a întregului raion”.

Alexandru Marin, manager energetic în cadrul Consiliului Raional Călărași: „Din punct de vedere economic, implementarea celor două documente ar permite economisirea mijloacelor financiare a bugetului local. Resursele economisite ar fi direcționate pentru a iniția implementarea altor măsuri de eficientizare a consumului de energie la nivel local sau realizarea investițiilor în sporirea calității serviciilor publice”.

Eugen Pelivan, consultant regional MSPL/GIZ: „Programul local în domeniul eficienţei energetice a clădirilor publice din raionul Călărași 2017-2019 este elaborat în conformitate cu prevederile legii cu privire la eficiența energetică nr. 142 din 2010 prin care autorităţile publice locale de nivelul II sunt obligate să elaboreze propriile programe şi planuri de acţiuni privind eficienţa energetică”.

Programul Local de Eficiență Energetică în domeniul clădirilor publice a raionului Călărași are câteva obiective pentru perioada 2017-2019. În primul rând, va contribui la dezvoltarea capacităților administrației raionului privind eficientizarea consumului de energie în clădirile publice. În al doilea rând, va urmări sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea eficientizării consumului de energie în clădirile publice. Și, în al treilea rând, va pune accentul pe eficientizarea consumului de energie în clădirile publice.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).