Guvernul Republicii Moldova, Congresul Autorităților Locale și partenerii de dezvoltare au organizat astăzi Conferință naţională „Rolul guvernării locale în asigurarea procesului de descentralizare, modernizare şi integrare europeană a Republicii Moldova”. Scopul evenimentului a fost de a consolida comunicarea dintre Guvern şi autorităţile locale referitor la priorităţile de dezvoltare ale țării. 

„Sunteți cei, de a căror efort și implicare depinde bunăstarea comunităților noastre și bunăstarea cetățenilor – și în aceasta este forța dumneavoastră. Aveți puterea să faceți viața oamenilor mai bună, iar Guvernul vă va oferi tot sprijinul necesar pentru ca să reușiți”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă în fața a circa 700 de primari şi preşedinţi de raioane din întreaga republică, participanți la conferință.

„Cel mai important obiectiv al acestei conferințe este să vă ascultăm. Aceasta nu înseamnă că nu cunoaștem problemele din comunitățile republicii, dar este nevoie să le discutăm la nivel de percepții și de soluții. Vreau să vă spun că plecările mele în teritorii, întâlnirile cu cetățenii nu sunt pentru o simplă bifare a unei activități – scopul lor este să discutăm despre problemele existente”, a precizat Iurie Leancă.

Premierul a vorbit și despre dezvoltarea locală, rurală și regională, care în ultimii ani a beneficiat de o atenție sporită. „Doar prin europenizare și modernizare vom putea asigura o Guvernare locală reală”, a spus Iurie Leancă. În acest context, Prim-ministrul a reamintit despre asistența externă, de care beneficiază în ultimii patru ani Republica Moldova, pentru dezvoltarea mai multor sectoare.

Iurie Leancă le-a cerut aleșilor locali să asigure calitate în realizarea proiectelor: „Aveți șansa să demonstrați comunității că este posibil să faceți lucruri frumoase. Poate că nu este vorba de un drum, ci de îmbunătățirea unui segment, dar, cel puțin, să ne asigurăm că nu va dispărea chiar după prima ploaie ceea ce s-a investit”.

La rândul său, Secretarul General Adjunct al Guvernului, Sergiu Palihovici, a propus crearea unei platforme de dialog direct cu reprezentanții autorităților administrației publice locale de nivelurile I și II, care se va întruni semestrial. „Acest for permanent ne va permite cunoaștem realizările și spiritul inovativ al primarilor în furnizarea serviciilor locale, și va răspunde necesității de a îmbunătăți comunicarea cu colegii, dar și dialogul cu cetățenii”, a spus Sergiu Palihovici.

La conferință a participat și Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, care a declarat că dialogul cu autoritățile locale este unul dintre cele mai importante în societatea modernă. „În tranziția spre o democrație veritabilă, rolul autorităților locale este crucial. Autoritatea publică locală trebuie să fie consolidată. De fapt, astăzi, societățile mature nu mai doresc să fie guvernate, ci să participe nemijlocit la actul de guvernare din propriile comunități”, a spus Pirkka Tapiola.

Ulterior, microfonul a fost oferit reprezentanților APL. Primarii și președinții de raioane au vorbit despre realizările din localitatea pe care o conduc, despre problemele cu care se confruntă, și au venit cu idei de soluționare a acestora.

În cadrul Conferinţei, a fost organizată și o expoziţie a programelor de dezvoltare şi a proiectelor asistenţă externă, care desfăşoară activităţi la nivel local.