În perioada 27-29 iunie 2017, 23 angajați ai 18 operatori de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare au fost instruiți în domeniul managementului resurselor umane.

Sesiunea de instruire a fost organizată în cadrul „Programului național de creștere a capacităților operatorilor din domeniul aprovizionare cu apă și canalizare” de către Institutul de Formare Continua în sectorul Apă și Canalizare (IFCAC) de pe lângă Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Programul acordă sprijin calificat și eficient întreprinderilor furnizoare de servicii de aprovizionare cu apă și de canalizare, membre ale Asociației Moldova Apă-Canal (AMAC) și beneficiază de suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Sergiu Caluș, Director IFCAC: „Al 12-lea modul din sesiunea de instruiri pentru operatorii de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare este despre managementul resurselor umane. La acesta vor participa trei grupe, două pentru vorbitorii de limbă română și una de limbă rusă. Pe parcursul celor trei zile de instruire veți afla mai multe despre tot ce ține de resursele umane, care este un element foarte important în activitatea organizațiilor în general și a celor prestatoare de servicii de aprovizionare cu apă și canalizare în special”.

Alexandr Muravschi, Consultant național superior în domeniul politicii de coordonare a dezvoltării regionale MSPL/GIZ: „Unul din domeniile prioritare ale proiectului MSPL este aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare calitative a cetățenilor Republicii Moldova. Serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare nu înseamnă doar procedura tehnică, ci și creșterea capacităților operatorilor în domeniu cu expetiză și abilități, pentru ca aceștia să poată oferi servicii calitative și eficiente”.

Svetlana Dron, serviciul personal, Întreprinderea Municipală „Apă Canal” Ungheni: „Informația prezentată a fost una foarte utilă. Plecăm de la această instruire cu scopul de a utiliza în viitor la locul de muncă ceea ce am învățat în timpul sesiunii”.

Zinaida Gorgos–Lica, consultant juridic, S.A. Operator Regional Apă-canal Hîncești: „Am fost marcată de pregătirea profesională a formatorilor, specialiști cu experiență în domeniu, de la care mi-am îmbogățit cunoștințele. La fel, și organizarea a fost la un nivel foarte bun”.

Printre aspectele discutate în cadrul celor trei zile de sesiuni au fost: cadrul legislativ al managementului resurselor umane, contractul colectiv de muncă și convenția colectivă de muncă, securitatea și sănătatea la locul de muncă, recrutarea și selectarea resurselor umane, planificarea strategică a resurselor umane, precum și informația privind stimularea materială și de carieră a stagiarilor și analiza sarcinilor, definirea posturilor și fișa postului.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).