Ieri, la Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC)  a avut loc conferința de lansare a proiectului  „Principiile sustenabilității în conceptul de dezvoltare teritorială integrată în așezările urbane transfrontaliere” ,  finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova.

La eveniment au participat specialiști în arhitectură și urbanism din cadrul MDRC, reprezentanții ai primăriilor din țară, coordonatorii proiectului din Moldova (Centrul de Asistență pentru Autoritățile Publice- CAAP) cît și omologii lor din Ucraina (Centrul Bucovinean pentru Dezvoltare și Reconstrucție).

 În cadrul întrunirii s-a discutat despre creșterea calității vieții locuitorilor din zonele transfrontaliere  drept obiectiv general al proiectului. 

Stela Jemna, director executiv al CAAP a menționat că în rezultatul desfășurării proiectului, cele 30 de Primarii beneficiare (12 din Moldova) vor obține trei studii privind dezvoltarea teritorială integrată, un Ghide de recomandări privind modul în care orașele ar trebui să se dezvolte dar și un Atlas a polilor de dezvoltare urbană  în zona transfrontalieră (Romania, Ucraina, Republica Moldova).

Participanții la conferință au salutat initiațiativa sectorului asociativ și au spus că acesta este un prim pas în dezvoltarea urbană durabilă. ” Noi suntem deschiși și susținem aceste activități. Inițiativa este extrem de importantă, iar noi vă vom oferi suportul nostru pentru buna desfășurare a proiectului” a menționat Elena Bejenaru, Director, direcția generală arhitectură și construcții în cadrul ministerului.

În același timp reprezentanții Administrației Publice Locale și-au arătat disponibilitatea de a participa în proiect: ” Noi punem acum accent pe tot ceea ce este nou pentru a dezvolta orașul, iar experiența țărilor europene precum Romania este binevenită pentru o dezvoltare regională europeană” a menționat primarul orașului Cahul, PetruBurlacu. Iar ElenaBodnarenco, primar de Soroca a spus că este importantă dezvoltarea orașului bazată pe „reguli de joc „clare, pentru a avea o continuitate și după venirea unui nou primar în localitate.

Proiectul „Principiile sustenabilității în conceptul de dezvoltare teritorială integrată în așezările urbane transfrontaliere” a demarat în noiembrie 2013 și se va desfașura pe parcursul a 12 luni.