Miercuri, 2 noiembrie 2022, la Flămînzeni, raionul Sîngerei a avut loc inaugurarea măsurilor de eficiență energetică implementate la Gimnaziului „Iurie Boghiu”, realizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană (UE) „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi eficiența energetică în clădirile publice”.

La eveniment au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, directorul de țară GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, elevii și părinții lor, locuitori ai satului Flămînzeni și reprezentanți ai societății civile. 

Astfel, cu suportul Uniunii Europene, 330 de elevi și profesori de la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil.

Lucrările de eficientizare energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei au inclus izolarea pereților exteriori ai clădirii, instalarea sistemelor de ventilare și anti-incendiu, modernizarea bucătăriei, instalarea sistemului fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, iluminarea pe exterior și a terenului aferent, calea de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

Grație măsurilor de eficiență energetică implementate consumul anual normat de energie Gimnaziul “Iurie Boghiu” din Flămînzeni s-a redus cu circa 552 MW/oră, iar emisiile normate anuale de CO2 au scăzut cu circa 102 tone. Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică constituie 21,7 mil. lei, dintre care 21,28 mil. lei acordați de Uniunea Europeană și 430,5 mii lei – contribuție locală. 

Lucrările de sporire a eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi eficiența energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane Euro.