Ce vor autoritățile locale să realizeze pe banii din Fondul Național de Dezvoltare Regională

Vor apeducte și canalizare, vor eficientizare energetică, vor drumuri… Despre aceasta vorbesc notele conceptuale depuse de către autoritățile publice locale din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași la concursul de propuneri de proiecte din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru anii 2017-2020.

Fiecare a patra notă conceptuală aprobată pentru etapa a doua a acestui concurs este anume din cele trei raioane, deși Regiunea de Dezvoltare Centru are, per total, 13 raioane.  Adică, e vorba de 22 de note conceptuale din cele 80 aprobate.

Lider este raionul Nisporeni
Cu 10 note conceptuale aprobate, Nisporeniul, la egalitate cu Strășeniul, se situează pe locul II între raioanele din Regiunea Centru, fiind surclasat doar de Hîncești, cu 11 note conceptuale.

Autoritățile raionale nisporenene își doresc și îmbunătățirea managementului deșeurilor solide atît la ei, cît și în raioanele vecine, Strășeni și Călărași. Își doresc și îmbunătățirea eficienței energetice a Spitalului raional, și reabilitarea drumului Boldurești-Brătuleni-Morenii Noi-Valea Mare, și un parc industrial cu punct de afaceri integrat, și reabilitarea drumului către Vărzărești, unde se află cea mai veche mănăstire din R.Moldova, spre drumul internațional. Nu au uitat nici de apă și canalizare: își doresc un apeduct, care ar asigura cu apă potabilă 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. În plus, își doresc și îmbunătățirea infrastructurii de turism de masă în regiunea Centru.

A fost aprobată  și o notă conceptuală depusă de Primăria Grozești, privind evacuarea și epurarea apelor reziduale, alta – depusă de Primăria Zberoaia, privind reabilitarea curții boierești Ștefan Gonata. Și orașul Nisporeni a venit cu o notă conceptuală, ce a convins Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CDR) s-o trimită în etapa a doua. Este vorba de amenajarea unei zone de agrement.

Printre lideri – și Ungheniul
CDR a aprobat și opt note conceptuale venite din partea autorităților unghenene, astfel că raionul Ungheni se situează pe poziția a cincea printre cele 13 raioane.

Exact jumătate dintre notele conceptuale se referă la apeducte și canalizare. Este vorba de: ”Reconstrucția și modernizarea sistemului regional de aprovizionare cu apă pentru 40 mii de locuitori din 31 de localități ale raionului Ungheni”; ”Îmbunătățirea calității vieții a peste 10000 de locuitori din 8 sate ale raionului Ungheni prin acces la apă potabilă”; ”Asigurarea cu apă potabilă a 12234 locuitori din 8 localități din raionul Ungheni”; ”Management integrat al sistemului de alimentare cu apă și canalizare în raionul Ungheni”.

Dacă proiectele ce urmează a fi prezentate vor fi acceptate, Ungheniul va fi împînzit cu apeducte, astfel fiind soluționată aproape în totalitate problema asigurării cu apă potabilă.

Restul notelor conceptuale se referă la: eficientizarea energetică a Spitalului raional Ungheni, la crearea unui sistem de management al deșeurilor solide în 74 de localități din raion; la reabilitarea drumului Ungheni-Cetireni-Alexeevca; la crearea unui centru multifuncțional (socio-cultural, comercial și de afaceri) ”Prutul de mijloc”.

Cam pe la coadă
Călărașiul, cu patru note conceptuale acceptate, se situează cam la coada clasamentului, alături de Telenești și Șoldănești, dar înaintea raioanelor Anenii Noi, Criuleni și Dubăsari. Reieșind din titlurile notelor conceptuale, Consiliul raional își dorește valorificarea potențialului turistic al raioanelor Strășeni-Călărași-Nisporeni-Ungheni, dar și eficientizarea energetică a unor instituții de educație. Primăria Călărași își dorește îmbunătățirea și extinderea serviciilor de apă și canalizare în oraș, dar și în satele Novaci, Nișcani și Păulești. A patra notă conceptuală se referă la reconstrucția drumului de acces spre Temeleuți cu conexiune interraională și intercomunitară Milești-Bălănești- Nisporeni.

Notăm că, per total, au fost depuse 147 de note conceptuale, dintre care au fost aprobate 80. Asta nu înseamnă că toate 80 vor fi finanțate. Urmează să fie elaborate și depuse cererile complete de finanțare,  după care se va decide ce proiecte vor fi susținute financiar în următorii patru ani.

Regiunea de Dezvoltare Centru include 13 raioane: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești și Ungheni – cu o populație de 1 milion 60 mii de locuitori (ultimele date sînt din 2013). Suprafața totală a Regiunii de Dezvoltare Centru este de 10636 km p.

APROPO. Pînă la 22 august, urmează să fie depuse fișele de proiect și documentele însoțitoare. Deci, sînt la dispoziție trei luni, în care totul trebuie să fie gata, inclusiv argumentarea foarte clară a fiecărui proiect cu matricea logică, cu toate documentele ce se impun. Este un proces foarte complicat și un lucru mare de făcut. Vom urmări ce au reușit autorităăile din cele trei raioane.

Lucia Bacalu