Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat marți, 8 iulie, ședința Comisiei Paritare pentru Descentralizare. În cadrul ședinței, s-au discutat elaborarea strategiilor de descentralizare din sectoarele prioritare: proprietate, educație, și servicii sociale, și perspectivele aplicării, din 1 ianuarie 2015, a noului sistem de finanțe publice locale, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. 

Astfel, s-a decis ca, până la sfârșitul lunii august, Guvernul va examina proiectul de lege cu privire la delimitarea proprietății publice, elaborat de un grup de lucru condus de Ministerul Economiei. Proiectul de lege, care prevede delimitarea proprietății publice între autoritățile publice locale și autoritățile centrale și procesul de înregistrare a acesteia, urmează să fie expediat spre avizare ministerelor.

Gestionarea eficientă a proprietății publice este o condiție importantă pentru consolidarea capacităților și sporirea veniturilor APL, mai ales în condițiile noului sistem de finanțe locale, ce va fi aplicat in toată țara din 1 ianuarie 2015, de aceea este absolut necesar ca sa realizăm delimitarea proprietății până la sfârșitul anului curent„, a declarat, în acest sens, Secretarul general adjunct al Guvernului, Sergiu Palihovici.

Pentru a asigura implementarea armonioasă, din anul viitor, a noului sistem de finanțe locale, Comisia paritară a mai decis să elaboreze o foaie de parcurs pentru următoarele 5 luni, care are drept scop identificarea și corectarea eventualelor riscuri.

Totodată, până la 15 august, Ministerele Educației și Finanțelor, în comun cu reprezentanții autorităților locale, vor constitui un grup de lucru mixt. Grupul de lucru va elabora propuneri pentru asigurarea finanțării activității grădinițelor pentru copii din comunitățile rurale. În același timp, Ministerul Finanțelor va instrui funcționarii din cadrul Ministerului Educației care vor gestiona transferurile cu destinație specială pentru finanțarea școlilor, odată cu aplicarea noului sistem de finanțe locale.

Prim-ministrul Iurie Leancă a reiterat, în cadrul ședinței, că procesul de descentralizare este unul important pentru buna funcționare a statului, și a cerut membrilor Comisiei să impulsioneze activitățile în acest domeniu. Totodată, Cancelaria de Stat va organiza ședințe consultative lunare pentru asigurarea bunei comunicări dintre Guvern și primării în ceea ce privește reforma de descentralizare.

La următoarea ședință a Comisiei paritare, membrii Comisiei vor examina metodologia de evaluare a capacităților autorităților publice locale, și vor pune în discuție clarificarea și delimitarea competențelor dintre APL de nivelurile 1 și 2 în mai multe domenii. Tot atunci, va fi fi efectuată o analiză complexă a planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei de descentralizare, și a gradului de realizare a acestui Plan.

La lucrările Comisiei Paritare pentru Descentralizare participă reprezentanți ai APC și APL, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și experți în domeniu. Următoarea ședință a Comisiei va avea loc în a doua jumătate a lunii septembrie.