Şapte primari din Teleneşti şi Sângerei au schimbat, pentru o zi, cravata de edil pe vesta de gunoier. Primarii satelor Ineşti, Băneşti, Verejeni, Mândreşti şi Ratuş din raionul Teleneşti, primarul din Prepeliţa, raionul Sângerei, şi primarul oraşului Teleneşti, au semnat un acord de cooperare intercomunitară care va permite evacuarea în comun a deşeurilor menajere din localităţile participante.

În urma semnării acordului, mai bine de 20 de mii de oameni vor obţine acces, pentru prima dată în istoria acestor localităţi, la un serviciu de calitate de evacuare a deşeurilor menajere.

„Acest acord ne va permite să obţinem ceea ce aşteaptă de la noi oamenii: servicii de calitate şi un sat mai curat,” a declarat, la ceremonia de semnare a acordului, Tudor Ţurcanu, primarul comunei Ratuş. Concomitent cu lansarea serviciului de evacuare a deşeurilor menajere, în comună vor fi lichidate gunoiştile neautorizate. Vasile Pânzaru, primarul satului Prepeliţa din r. Sângerei, a mulţumit cosemnatarilor că au acceptat participarea la acest serviciu a unui sat din alt raion. „Vrem şi noi să avem un sat mai curat,” a adăugat edilul de Prepeliţa.

După semnarea acordului, cei şapte primari au mers în localitatea Ineşti pentru a demonstra cum va funcţiona noul serviciu. Îmbrăcaţi în veste speciale, la bordul maşinii de salubritate, edilii au povestit oamenilor despre procedura de abonare la serviciu, şi au colectat şi câţiva saci cu gunoi.

„Dacă maşina va veni săptămânal, sigur că am să mă abonez,” spune o locuitoare a satului Ineşti. „Ne propunem să dezvoltăm satul, dar şi să educăm oamenii să gândească mai ecologic,” a explicat Ludmila Manoli, primariţa satului Ineşti.

În anii 2008-2009, primăria oraşului Teleneşti a fost ajutată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi de Fondul naţional de dezvoltare regională să-şi creeze una dintre cele mai puternice servicii de salubrizare din Moldova. Astăzi, după capacitatea tehnică, volumul de activitate şi serviciile prestate, întreprinderea de salubrizare din Teleneşti a depăşit nivelul său de dezvoltare din perioada sovietică (gunoişte ecologică, containere noi de colectare a deşeurilor, unităţi motorizate performante, sistem de contracte individuale etc.)

„Sperăm că acest prim proiect de cooperare intercomunitară va servi drept model si pentru alte regiuni ale ţării. Vom continua să sprijinim  reformele care contribuie la îmbunătăţirea vieţii tuturor oamenilor,” a spus Narine Sahakyan, reprezentantul permanent adjunct al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, prezentă la eveniment.

„Semnarea acordului reprezintă doar începutul – urmează să convingem sătenii să semneze contracte cu întreprinderea de salubritate, să stabilim itinerarele în fiecare sat, şi să lansăm propriu-zis serviciul,” explică primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic. Serviciul de salubrizare va fi prestat în baza contractelor individuale dintre întreprinderea municipală şi cetăţeni. Primarii vor îndemna locuitorii satelor să semneze contracte, astfel încât prima rută a maşinii de la salubritate să aibă loc pe 1 august. Costul abonamentului la acest serviciu nu va depăşi 8 lei pentru o persoană pe lună.

„Lansarea serviciului comun în câteva localităţi reprezintă un prim exemplu de succes al reformei de descentralizare, care se desfăşoară în Moldova,” spune Mihai Roşcovan, managerul Programului comun pentru dezvoltare locală integrată. Proiectul de extindere a serviciilor de salubrizare din Teleneşti este susţinut de Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI) în contextul implementării reformei de descentralizare, ce prevede sporirea capacităţilor autorităţilor locale de a administra treburile publice şi de a presta servicii locale accesibile şi de calitate tuturor oamenilor.

Aproximativ 25% din primăriile din Republica Moldova au o populaţie mai mică de 1500 de locuitori, iar peste 80% din ele – mai puţin de 5000 de locuitori. Experienţa europeană demonstrează că lansarea unor servicii publice în localităţi cu mai puţin de 5000 de locuitori este dificilă şi nerentabilă. Mecanismul cooperării intercomunitare oferă o soluţie viabilă pentru această problemă.

Până la sfârşitul anului 2015, Programul comun pentru dezvoltare locală integrată îşi propune să realizeze 10 proiecte de cooperare intercomunitară în mai multe raioane ale Republicii Moldova.

Programul este coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Entitatea ONU pentru abilitarea femeilor şi egalitatea genurilor, cu susţinerea financiară a guvernelor Danemarcei şi Suediei, care au contribuit împreună 7 mln 250 mii dolari SUA.