Impresii ale partenerilor din UTA Găgăuzia din cadrul vizitei de studiu în Germania privind construcția și exploatarea stațiilor de epurare a apelor uzate

În perioada 16-20 mai 2022, o delegație de experți în managementul apelor din cadrul UTA Găgăuzia a efectuat o vizită de studiu în Germania. Scopul călătoriei a fost familiarizarea cu proiectarea, construcția și exploatarea stațiilor de epurare a apelor uzate bazate pe diferite tehnologii, precum și de a face schimb de experiență cu colegii germani.

Din delegație au făcut parte primarul mun. Comrat, reprezentanții operatorilor de apă din Comrat și Ciadîr-Lunga, precum și inginerii locali în domeniul sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă și de tratare a apelor uzate. Participanții au vizitat stațiile de epurare a apelor uzate din orașele Berlin, Frankenberg/Saxonia, stațiile de epurare a apelor uzate pe bază de instalații SBR din localitatea Lobetal-Bernau, precum și așa-numitele stații pe bază de biofilm, dintre care peste 60.000 sunt deja în exploatare în întreaga lume. Colegii din Găgăuzia sunt de părere, că anume acest tip de stație este potrivit pentru sistemele descentralizate cu până la 3.000 de locuitori conectați.

În contextul schimbului de experiență cu colegii germani, un interes deosebit au prezentat specificațiile pentru proiectarea, construcția, exploatarea și întreținerea stațiilor de epurare a apelor uzate, în funcție de numărul de locuitori conectați. În acest sens, au fost vizitate stații municipale de epurarea a apelor uzate cu un număr de locuitori conectați cuprins între 50 și 1,2 milioane de locuitori. Operatorii respectivi au povestit în detalii despre tehnologiile aplicate, precum și despre experiența de exploatare dobândită.

Partenerii din cadrul ÎM „Su-Canal Comrat” și alți operatori de apă din Găgăuzia au văzut exemple practice de organizare democratică a companiilor municipale moderne de management al apelor, capacitatea de performanță a acestora, dar și instalațiile de management al apelor uzate de înaltă tehnologie. Președintele companiei Zweckverband Kommunale Wasserver- Und Abwasserentsorgung „Mittleres Erzgebirgsvorland” ZWA Hainichen a menționat următoarele despre progresul în domeniul digitalizării tehnologiei apelor uzate: „Volumul nostru de date înregistrate și procesate este suficient pentru a zbura o dată pe Marte și înapoi”.

Dimensiunea stației de epurare din Frankenberg/Saxonia corespunde aproximativ sarcinii de conectare estimată pentru mun. Comrat, fiind de un interes sporit privind organizarea și integrarea economică a acesteia în economia și politica locală.

La finalul vizitei, primarul mun. Comrat, dl Serghei Anastasov, a exprimat impresia de ansamblu, menționând, că această vizită de studiu este cea mai interesantă vizită din întreaga sa activitate profesională. „Aducem mulțumiri sincere reprezentanților GIZ pentru organizare și finanțare, iar prin implementarea experienței acumulate, ar trebui să demonstrăm că acest schimb de informații este o modalitate reală de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață în Moldova.”

Vizita de studiu în Germania a avut loc în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” și a fost finanțată de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).