În perioada 24-26 Octombrie, o delegație compusă din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și ai celor patru Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) participă la un schimb de experiență cu profesioniștii din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), România.

Scopul vizitei de studiu este acumularea experienței în domeniul aplicabilității sistemului de evaluare și monitorizare în programele și proiectele din domeniul dezvoltării regionale în conformitate cu practicile Uniunii Europene (UE). Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Sorin Maxim, Director General ADR Vest: „Ne bucurăm să putem găzdui această delegație tehnică, această vizită fiind parte a unei colaborări constante a ADR Vest cu instituțiile din domeniul dezvoltării regionale din Republica Moldova. De la înființare, ADR Vest a gestionat proiecte de dezvoltare regională în valoare de peste 700 millioane de Euro, fiind implementate proiecte în domenii diverse: infrastructură în orașe, drumuri, sănătate, social, educație, turism, precum și proiecte pentru mediul privat. Sperăm că expertiza acumulată în cei aproape 20 de ani de dezvoltare regională să poata fi valorificată de partenerii din Republica Moldova. Această întâlnire trebuie văzută ca un punct de plecare, o oportunitate pentru noi colaborări punctuale. Ne dorim ca în aceste 3 zile să realizăm o îmbinare a elementelor teoretice cu exemple practice, proiecte de succes implementate în Regiunea Vest”.

Alexandr Muravschi, Consultant Național Superior în domeniul politicii de coordonare a dezvoltării regionale GIZ/MSPL: „În prezent, Republica Moldova trece printr-un proces de reforme semnificative, atât în administrația publică în general, precum și în domeniul dezvoltării regionale în particular. În România, promovarea politicii de dezvolatare regională a început mai demult decât în Republica Moldova. Ținînd cont că țara noastră beneficiază de suport din partea Uniunii Europene care este în creștere și e la un început de cale în evaluarea impactului, schimbul de experiență cu ADR Vest din România în ceee ce privește evaluarea impactului politicii și a proiectelor de dezvoltare regională conform exigențelor Uniunii Europene este foarte util”.

Constantin Bândiu, director interimar, ADR Nord : „Asteptările noastre de la această vizită de studiu sunt destul de mari, mai ales suntem cointeresați să studiem experiența colegilor din cadrul ADR Vest în domeniul implementării proiectelor cu anvelopă financiară complexă. Totodată, dorim să cunoaștem mai multe despre managementul și evaluarea proiectelor implementate și modul de funcționare a organismului intermediar”.

Pe lângă introducerea în sistemul de monitorizare și evaluare la nivel național, delegația din Republica Moldova va vizita proiecte de succes în domeniul dezvoltării regionale, inclusiv vor efectua vizite la proiectul de dezvoltare a structurilor de suport pentru afaceri, „Stația de epurare Timișoara”, precum și la centrul de colectare și depozitare a deșeurilor solide al județului Timiș.

Totodată, colegii din România vor împărtăși experiența în ceea ce vizează dezvoltarea polilor de crestere, precum și asigurarea vizibilitătii proiectelor implementate, facând referință la Manualul de identitate vizuală și cerințele de la beneficiari.

*****************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).